Deze zitbank vangt 280 liter water op

De Antwerpse ontwerpster Barbara Standaert heeft met haar ‘Waterbench’ de Fast Track Design Award gewonnen op de Interieur Biënnale in Kortrijk. Het gaat om een zitbank die water opvangt en daarmee planten bevloeit die in het zitmeubel verwerkt zitten.

Els Depauw | 24 oktober 2018
Download

De Waterbench heeft een betonnen poreus zitgedeelte waar regen kan doorsijpelen. Een spaarbekken van waterdicht beton vangt het water op. Het dient als waterreservoir voor de planten die verwerkt zitten in het oppervlak. Het spaarbekken kan 280 liter regenwater opslaan.

Droog zitvlak

In ons betonnen landschap kan regenwater nog maar moeilijk in de bodem dringen en stroomt het meteen naar de riool, wat bij hevige regenbuien kan zorgen voor wateroverlast. De Waterbench kan een deel van dat kostbare regenwater opvangen en creëert tegelijk meer groen in de stad. Nog een voordeel: de Waterbench is snel droog als het geregend heeft, je kan er dus snel terug op zitten.

De Waterbench kan in de publieke ruimte gezet worden, maar ook in privétuinen, waar ze zelfs kan dienen als moes- of kruidentuintje.

Biodiversiteit

Ebema, dat duurzame betonproducten maakt voor architecten en studiebureaus, zal het ontwerp van Barbara Standaert op de markt brengen. Bert Panis, product manager Ebema: “De unieke combinatie van design en functionaliteit biedt enorm veel mogelijkheden, we kijken er naar uit om ‘The Waterbench’ in ons aanbod op te nemen.”

De Fast Track Design Award bekroont beginnend Belgisch designtalent en wordt uitgereikt door Feeling Wonen/Gael Maison en een aantal partners in design en interieur. Dit jaar ging de organisatie op zoek naar projecten rond het thema ‘biodiversiteit’.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!