VIL test een terminaltrekker, vorkheftruck en mobiel waterstoftankstation in Antwerpse haven
Het VIL-project Hydrolog heeft aangetoond dat waterstof geen verre droom meer is. VIL testte met succes een met waterstof aangedreven terminal tractor en een vorkheftruck gedurende zes weken op twee terminals in de Antwerpse haven.
De technologie om voertuigen op waterstof te laten rijden of varen staat nog in de kinderschoenen. Toch zijn velen ervan overtuigd dat waterstof diesel kan vervangen, bijvoorbeeld in voertuigen die gebruikt worden voor logistieke operaties.
Die theorie wilde VIL in de praktijk testen. Daarvoor werd een mobiel waterstoftankstation gebruikt. De conclusie van het project is duidelijk: de opslag en het tanken van waterstof kan vergund worden, zelfs in een omgeving met hoge veiligheidseisen. Wel zijn de vergunningstrajecten tijdrovend en kostelijk door lacunes in de wetgeving.
Ook de impact op het vlak van de bedrijfsorganisatie en de interne veiligheidsprocedures mag niet onderschat worden. Het gaat dan om de praktische inrichting van een tank- en opslagsite met hekwerk, aanrijdbeveiliging, stroomvoorziening en aarding, interne procedures zoals noodplanning ...
Groene waterstoffabrieken
Gelet op de kostprijs van de tankinfrastructuur zijn batterij-elektrische heftrucks voordeliger. Maar groene waterstof wordt in de toekomst naar alle verwachting goedkoper. Bovendien ligt de productiviteit van werknemers lager bij batterij-elektrische trucks omdat de batterijen vaker verwisseld moeten worden. Wanneer die twee factoren mee in rekening worden genomen, slaat de balans volgens VIL over in het voordeel van waterstof. Om bedrijven te begeleiden in hun keuze heeft VIL samen met WaterstofNet een ROI-tool ontwikkeld waarmee bedrijven de Total Cost of Ownership van een vloot op waterstof kunnen berekenen.
VIL verwacht dat de voertuigen op groene waterstof voornamelijk in de havens zullen worden gebruikt omdat er daar plannen zijn voor grootschalige waterstoffabrieken.