Van verpakkingen uit cellulose tot zeep gemaakt van koffiegruis
De Stichting voor Toekomstige Generaties geeft 11 initiatieven van student-ondernemers de kans om hun duurzame innovatie verder te ontwikkelen. Elk initiatief ontvangt een beurs tot 5000 euro dankzij de steun van het Albert Vanhee Fonds voor Toekomstige Generaties, Wallonië en Leefmilieu Brussel.
De projecten die de Stichting voor Toekomstige Generaties uitkoos, moesten in de eerste plaats een positieve bijdrage leveren aan de ‘4 P’s’: de mens (People), het milieu (Planet), gedeelde welvaart (Prosperity) en participerend bestuur (Participation).
Dit zijn de 11 laureaten:
- Aquaponics Garden: Geoffrey Lejeune, bachelor informatica & systemen aan de Haute école du Hainaut (Bergen) wil aquaponics promoten en zoveel mogelijk mensen de kennis en de middelen aanreiken om aan de slag te gaan met dit concept. Het meest vernieuwende aan Aquaponics Garden is de ontwikkeling van IT-tools om aquaponicssystemen te automatiseren en te controleren.
- HITCH: Esther (master interieurarchitectuur aan Sint Lucas in Gent) en Marie-Eline (Interieurvormgeving aan Thomas More in Mechelen) hebben samen een stalen tussenstuk voor plaatmateriaal gemaakt. Daarmee willen ze de drempel naar doe-het-zelven drastisch verlagen. Het in- en uit elkaar halen van meubilair wordt kinderspel. Het plaatmateriaal wordt tussen het tussenstuk aangedraaid, en vervolgens kunnen zo talloze creaties gemaakt worden.

Esther en Marie-Eline maakten een stalen tussenstuk voor plaatmateriaal.
- Kaffee Circulair: Dimitri Strybos (projectmanager van Kaffee Circulair), Jasper Bloemen (oprichter van GLIMPS.bio) en Lukas Van Quickelberghe (oprichter van Been Coffee) sloegen de handen in elkaar om koffiegruis te valoriseren. Als je koffiegruis droogt en daarna perst, creëer je twee nieuwe grondstoffen: olie en perskoek. Momenteel wordt de olie verwerkt tot een natuurlijke handzeep, maar Kaffee Circulair onderzoekt ook andere pistes zoals fabricaten voor bouw-en 3D-printmateriaal, bodemverbeteraars, meststoffen, veevoeder en biochar.
- Scobee: Marilys Tran The Tri is onlangs afgestudeerd als master in industrieel ontwerp aan La Cambre. Met Scobee ontwikkelt ze biologisch afbreekbare verpakkingen met micro-organismen die cellulose aanmaken. De micro-organismen haalt ze uit afval van lokale brouwerijen.

Marilys Tran The Tri ontwikkelt biologisch afbreekbare verpakkingen uit cellulose.
- Shampearl: Kirsten Smets, Lieve Korevaar, Jens Van Haute en Lies Broux volgen de master innovation & entrepreneurship aan de Antwerp Managementschool. Shampearl produceert een gamma van duurzame en natuurlijke badkamerproducten zoals shampoo, bodywash en conditioner. Het doel is plastic flessen uit de badkamer van hotels te bannen.
- Straight Up: Liesbeth en Quinten, doctoraatsstudenten aan de UGent, en Tomas, backend & cloud developer ontwikkelden een intelligente wearable die de rug monitort tijdens dagelijkse activiteiten. De data die Straight Up genereert moeten preventieadviseurs en ergonomen in staat stellen om te bepalen waar en wanneer het precies fout gaat.
- Tullip: Tristan Ryckaert, Stef Crols en Florens Denys, studenten industrieel productontwerpen aan de Howest richtten Tillup op, een ecodesignstudio die een ecologisch wikkeldoek heeft ontworpen. De wikkeldoek is volledig herbruikbaar en streeft ernaar om de plastic wikkelfolie te vervangen die momenteel gebruikt wordt in vele bedrijven om de palletlading volledig in te wikkelen.
- Toqua: UGent-studenten Casimir Morobé en Louis Vincent willen via machine learning het brandstofverbruik in de scheepvaartsector reduceren. De huidige methodes die in de scheepvaart gebruikt worden, zijn verouderd en maken bepaalde simplificaties, waardoor het effect van weerscondities (golven, wind, stroming enzovoort) en laadcondities niet correct in rekening gebracht kunnen worden. Door IoT-data van de schepen en satellietdata van de weersomstandigheden samen te brengen in één machine learning-model, slaagt Toqua erin het gedrag van de schepen te modelleren, waardoor de beslissingsnemers in rederijen meer datagedreven kunnen werken, met gemiddeld 6 procent aan brandstofbesparingen als gevolg.
- Une bière, deux tartines !Pierre-Yves Bastin, afgestudeerd als master in International strategic marketing aan HEC Luik wil met zijn project draf uit regionale brouwerijen valoriseren in menselijke voeding. Drafmeel, dat veel vezels en eiwitten en weinig suikers bevat, is een lokaal en circulair alternatief voor klassiek meel. Toch wordt de vochtige en warme draf momenteel weinig verwerkt in menselijke voeding, omdat de valorisatie onmiddellijk moet gebeuren. Dankzij het droogproces dat 'Une bière, deux tartines' heeft ontwikkeld, wordt het niet alleen mogelijk de draf te bewaren als meel, maar het volgens circulaire principes te verwerken in talrijke nevenproducten zoals brood en pasta's.
- UP-Recycle: Joakim Brison studeert voor adviseur duurzame ontwikkeling aan de HEPN (Haute Ecole Provinciale de Namur). UP-recycle stelt materialen ter beschikking van het brede publiek, om ze opnieuw een nuttige bestemming te geven. Het door Joakim ontwikkelde marktplaatsmodel bevordert de uitwisseling tussen verschillende betrokkenen. Door een breder publiek toegang te geven tot dat afval, hoopt UP-Recycle een grote stap te zetten naar een betere valorisatie van al deze materialen.
- Wishself: Antoine Percy, Benjamin Habib en Sébastien Happé, drie ingenieurs van de Ecole Polytechnique de Louvain beheren sinds 2019 een project voor gegevensopslag. Het project wil een nieuw leven geven aan de externe harddisks die in bijna 80 procent van de gezinnen te vinden zijn, door ze op afstand ter beschikking te stellen zoals in een cloud. Dit project kan een oplossing bieden voor diverse problemen, zoals het bezit van privégegevens, het te hoge energieverbruik van servers en de verspilling van hardwarecomponenten.
Probeer Susanova gratis uit!
Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!