Deze vijf innovatieve start-ups maken het verschil
Voor het vijfde jaar op rij selecteerde de SE'nSE-jury vijf beloftevolle jonge ondernemingen met een aanzienlijke positieve impact op het milieu. De start-ups ontvangen in totaal 150.000 euro aan financiële steun.
Dit jaar vinden we onder de laureaten vooral Brusselse initiatieven terug, die actief zijn in de sociale en circulaire economie. De gelukkigen zijn Beanlife, Eco-tap, GiveActions, PachaGreens en Sonian Wood Coop.
Beanlife: lokaal gekweekte tempeh
De Brusselse start-up Beanlife, opgericht door Noemi Salantiu en Winnie Poncelet, produceert en verkoopt tempeh, een plantaardige eiwitbron. Het ondernemerskoppel maakt de tempeh van soja, dat volgens een traditionele Indonesische methode wordt gefermenteerd. De twee hebben ook een ‘circulaire’ tempeh ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van residuen uit de notenindustrie. Alle grondstoffen worden lokaal gekweekt. Beanlife levert haar producten ook rechtstreeks aan cafés en restaurants.
Eco-tap: zero waste bulkdispenser
Arthur Peemans en Olivier Potvin hebben een nieuw distributiemodel ontwikkeld om het verbruik van single-use plastics voor wasmiddelen en waspoeders fors terug te dringen. De wasmiddelen en waspoeders worden door de producenten in herbruikbare jerrycans gegoten, die getransporteerd worden naar dispensers in supermarktketens en biowinkels. De consument kan zijn herbruikbare fles steeds opvullen via de dispenser. In eerste instantie blijft het systeem beperkt tot huishoudelijke producten (zoals waspoeder en -middel), maar de technologie kan gemakkelijk worden aangepast om oliën en zepen te verdelen. Arthur en Olivier bieden nu ook ontsmettingsgel aan.
GiveActions: een app om te doneren zonder geld uit te geven
Met GiveActions kan iedereen verenigingen en ngo’s financieren, zonder geld uit te geven. De applicatie is ontworpen door Elias Printz, Gaspard Merten en Maxime Van der Meerschen. Het concept van dit jonge Brusselse bedrijf is eenvoudig: elke dag krijgen de gebruikers twee gesponsorde video’s voorgeschoteld van bedrijven met een maatschappelijke impact. Door de video’s te bekijken; halen gebruikers geld op voor een van de burger- of verenigingsprojecten die op de app worden voorgesteld. Een deel van wat de bedrijven betalen voor het verkrijgen van zichtbaarheid, wordt gebruikt om bomen te planten, maaltijden aan de daklozen aan te bieden, natuurreservaten te creëren, vervuilde rivieren te zuiveren, dieren te beschermen enz. GiveActions kan worden beschouwd als de ‘reclame-Ecosia’.
PachaGreens: microgroenten
PachaGreens is een Gentse stadsboerderij die verse microgroenten kweekt. Volgens experts zijn microgroenten 4 tot 40 keer voedzamer dan een volwassen soort. Bovendien duurt de groeicyclus slechts 10 tot 14 dagen en vergt die weinig onderhoud. Er komen geen chemische middelen aan te pas, enkel licht, een kleine hoeveelheid water en warmte. De groenten worden gekweekt in serres en in een geautomatiseerd en gecontroleerd systeem van verticale binnenteelt. Dit zorgt ervoor dat het teeltoppervlak regelmatig wordt vernieuwd. De microgroenten worden verkocht in biologisch afbreekbare verpakkingen in een groeiend netwerk van retailers.
www.pachagreens.com/pachagreens
Sonian Wood Coop: lokale waardeketen voor hout uit het Zoniënwoud
Momenteel wordt het grootste deel van het gekapte hout uit het Zoniënwoud naar Azië geëxporteerd. Benjamin Moncarey en Stephan Kampelmann, de oprichters van Sonian Wood Coop, willen deze jaarlijkse aanvoer van meer dan 10.000 kubieke meter hout gebruiken om de houteconomie te stimuleren in en rond Brussel. Sonian Wood Coop werkt samen met boseigenaars, houthakkers, zagerijen, verwerkers, timmerlieden, schrijnwerkers en andere partners om een lokale waardeketen op te bouwen.
De laureaten ontvangen in totaal 150.000 euro aan zaaikapitaal, in de vorm van converteerbare achtergestelde leningen van de Stichting voor Toekomstige Generaties via het SE’nSE Fonds (Seed Equity & Sustainable Entrepreneurship Fund), opgericht door Pierre Mottet (IBA), het Aether Fonds voor Toekomstige Generaties, de Eurofins Foundation, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.