Primeur: Siemens maakt wieken van windmolens recycleerbaar

Siemens heeft een nieuw materiaal ontwikkeld voor de wieken van windmolens dat gerecycleerd kan worden. Het is een belangrijke stap in de richting van Siemens' doel om tegen 2040 alleen nog volledig recycleerbare windmolens te bouwen.

Inès Aoun | 14 september 2021
Siemens Gamesa
© Siemens Gamesa

Tot nog toe was gemiddeld 85 procent van een windturbine recycleerbaar, maar de wieken bleven een probleem. Ze zijn meestal gemaakt uit hout- en koolstofvezels in combinatie met bijzonder sterke harsen.

Die maken het erg moeilijk - en duur - om de componenten in de afvalfase te scheiden, waardoor de wieken nauwelijks te recycleren zijn. De enorme gevaarten, vaak tientallen meter lang, dreigen zo een grote afvalberg te creëren als duizenden windmolens aan vervanging toe zijn. Veel van de windmolens van de eerste generatie, die vanaf de jaren 90 gebouwd zijn, naderen het einde van hun levensduur. Verwacht wordt dat tegen het einde van dit decennium duizenden turbines per jaar ontmanteld zullen worden.

Nieuwe hars

Siemens Gamesa, een van de grootste producenten van windmolens ter wereld, heeft nu een alternatief ontwikkeld dat sterk genoeg is voor commercieel gebruik op zee.

De wieken zijn 81 meter lang en maken gebruik van een nieuw soort hars dat de componenten samen houdt. Als de wiek het einde van zijn levensduur heeft bereikt, kan de nieuwe hars efficiënt gescheiden worden van de andere componenten, die elders opnieuw gebruikt kunnen worden.

Volledig recycleerbaar tegen 2040

Helemaal recycleerbaar zijn de windturbines nog niet. Siemens Gamesa geeft aan dat ze dat doel tegen 2040 willen bereiken. Gregorio Acero, Head of Quality Management & Health, Safety, and Environment: “Onze bedoeling is om windmolens te produceren die 20 tot 30 jaar lang elektriciteit genereren. Wanneer ze het einde van hun levensduur hebben bereikt, halen we de materialen uit elkaar en hergebruiken ze in andere applicaties. The RecyclableBlade is een grote stap in de richting van ons doel.”

Eerste bestelling

De eerste zes exemplaren zijn ondertussen geproduceerd. Ze zijn bestemd voor het Kaskasi-windmolenpark in Duitsland, waar ze vanaf 2022 in gebruik worden genomen. Daarnaast heeft Siemens Gamesa ook afspraken met EDF Renewables en wpd (Duitse ontwikkelaar van windmolenparken op land) om RecyclableBlades te leveren.

Bron: IPS, Siemens Gamesa

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!