Nederlands bedrijf gaat massaal matrassen recycleren

RetourMatras neemt een nieuwe installatie in gebruik die schuim kan omzetten in polyol, de belangrijkste bouwsteen voor nieuw schuim. Daarmee worden nieuwe matrassen gemaakt. Binnenkort zal het bedrijf een eerste fabriek openen in België.

Inès Aoun | 15 februari 2021
Retour Matras Duurzame Matrasrecycling Foam Balen
©RetourMatras

Het Nederlandse RetourMatras ontmantelt matrassen en bereidt de materialen voor op hergebruik. Ze winnen tot 90 procent van de matras (met name het metaal, het textiel en het polyurethaan) terug. Die materialen worden hergebruikt in nieuwe producten zoals isolatiemateriaal en ondertapijten. Het bedrijf heeft nu samen met Ikano Industry een techniek ontworpen om het schuim in de matrassen om te zetten tot polyol. Daarmee kan Ikano Industry nieuwe matrassen maken. RetourMatras werkt samen met Renewi en Ikea voor de inzameling.

Het bedrijf breidt bovendien haar recyclagecapaciteit uit. Het kan nu jaarlijks 1,5 miljoen matrassen recycleren op vier vestigingen in Nederland. Dat is nodig, want sinds begin dit jaar is het in Nederland verboden om matrassen te verbranden. De afgedankte matrassen – dat zijn er volgens Renewi elk jaar ongeveer 1,5 miljoen - moeten allemaal gerecycleerd worden.

Faciliteit in België

RetourMatras heeft ook plannen om in België een faciliteit te openen. Precieze details geeft het daarover nog niet. In Vlaanderen zijn producenten en invoerders sinds 1 januari 2021 verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van matrassen. Vlamingen kunnen gratis hun afgedankt exemplaar inleveren bij een heleboel handelaars en op het recyclagepark.

Voorlopig wordt het overgrote deel van de matrassen in Vlaanderen nog verbrand. De uitgebreide verantwoordelijkheid en selectieve inzameling is een stap in de richting van recyclage. Tegen 2025 is het verplicht om 65 procent van de matrassen selectief in te zamelen. De helft van de materialen moet tegen dan ook hergebruikt of gerecycleerd worden.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!