Maken we straks schoonmaakproducten uit zemelen?

Het Interreg-project ValBran heeft aangetoond dat je aardolie kan vervangen door zemelen in schoonmaakmiddelen, shampoo, zeep, verf… Aan aanbod is er alvast geen gebrek. Er moet nu verder onderzocht worden hoe de productiekosten teruggedrongen kunnen worden.

Inès Aoun | 19 januari 2021
Zemelen

Het Frans-Belgische team van ValBran onderzocht vier jaar lang of het surfactanten uit zemelen kan produceren. De oppervlakte-actieve stoffen kunnen zich onder andere gedragen als detergenten. Daarom worden ze vaak in shampoo of zeep gebruikt.

Surfactanten halen we nu nog (deels) uit aardolie. Wetenschappers zijn er al in geslaagd om surfactanten te ontwikkelen uit biomassa, maar de hoge kosten waren tot nog toe de grootste struikelblok. Daar werd in het ValBran-onderzoek dan ook op ingezet.

Bio-ethanol

De conclusie? Er zit potentieel in het gebruik van tarwezemelen als grondstof. De stoffen zijn immers biologisch afbreekbaar, goedkoop en massaal ter beschikking. De zemelen die voor het project werden gebruikt, kwamen van maalderijen en bedrijven in de buurt, die bio-ethanol maken. Bovendien hebben ze antimicrobiële eigenschappen en zorgen ze voor meer schuim. Ze kunnen ook breder toegepast worden dan surfactanten op basis van aardolie. Van het restproduct kan ten slotte veevoeder gemaakt worden. De enzymen die in dat restproduct zitten, verbeteren trouwens de verteerbaarheid van de zemelen.

Productiekosten hoger

Er is volgens de onderzoekers dus een toekomst voor surfactanten op basis van tarwezemelen. Maar de productiekosten zijn op dit moment nog altijd hoger dan die van tegenhangers op basis van aardolie. Daarom willen de wetenschappers hun onderzoek verderzetten. Ze willen tests uitvoeren op pilootschaal om de technisch-economische haalbaarheid van de processen aan te tonen.

Het rapport van ValBran

De partners van ValBran

Aan Vlaamse kant werkten de volgende partners mee aan het project:

  • POM West-Vlaanderen
  • VITO
  • Catalisti
  • Inagro

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!