Gentse geveltuin zuivert douchewater én lucht

In de Bevrijdingslaan in Gent staat een geveltuin die douchewater zuivert voor hergebruik, fijn stof uit de lucht haalt en het huis isoleert. Het unieke ‘Total Value Wall’ is een proefproject van onder andere Muurtuin bvba en de UGent.

Ellen Vervoort | 22 november 2019
Totalvaluewallgent

Heel wat huizen buiten de stad gebruiken regenwater als alternatief voor leidingwater. Het is een goede strategie om slim om te springen met water in droge periodes, maar voor een regenwaterput is in de stad doorgaans te weinig plaats. Een nieuwe waterzuiverende geveltuin in Gent brengt daar verandering in.

Zuiverend en besparend

De geveltuin zuivert het afvalwater uit de douche en de keuken tot laagwaardige toepassingen zoals spoelwater voor het toilet. Professor Diederik Rousseau van de UGent legt uit hoe dat werkt: “Het afvalwater van het huis wordt vanuit reservoirs automatisch over de muurtuin gepompt. Daarin zitten miljarden bacteriën die de schadelijke stoffen in het afvalwater afbreken. De bewoner moet alleen om de twee jaar de planten eens bijknippen, maar hoeft voor de rest niets te onderhouden.” Door het isolerende effect van de gevel ziet hij of zij ook het bedrag op hun energiefactuur dalen. De muurtuin beschermt bovendien tegen zon en regen, wat de levensduur van de gevel verlengt.

Zo’n groene gevel komt ook de luchtkwaliteit ten goede. De planten vangen immers fijnstof op. Bovendien blijkt uit onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij dat meer groen in de stad het hitte-eilandeffect kan verminderen.

Testresultaten

Het proefproject loopt nog tot 31 december 2020 en is een samenwerking tussen Muurtuin bvba, UGent, Ecoschelp, Mastop, totaaltechniek bv, Crodeon Technologies, PCS en Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa). Vlaanderen Circulair voorziet financiële ondersteuning. Binnenkort zal het systeem ook worden uitgetest in Lier, op de gevel van een school.

Tijdens de testperiode controleren de onderzoekers hoeveel drinkwater wordt uitgespaard, analyseren ze de isolatie met sensoren en houden ze de aanwezigheid van CO2 en fijn stof in de gaten. Geïnteresseerden kunnen de testresultaten online volgen.

Bron: VRT NWS, UGent

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!