Encon Energieprijs beloont thesis over optimalisatie hybride geothermiesystemen

Limburgs duurzaamheidsadviesbureau Encon geeft zijn tiende Energieprijs aan KU Leuven-student Wouter Peere. In zijn thesis ontwikkelde hij een methode om hybride geothermische verwarmings- en koelsystemen economisch te optimaliseren.

Inès Aoun | 17 februari 2021
Encon Energieprijs 2021 Hr 3 Kopie
©Encon

Volgens minister van Energie Tine Van der Straeten is de verwarming van woningen na transport de grootste oorzaak van CO2-uitstoot in ons land. Geothermie, een techniek waarbij natuurlijke warmte en koude uit de grond wordt gehaald om huizen te verwarmen of te verkoelen, kan daarbij een duurzame oplossing zijn. Maar veel experts plaatsen vraagtekens bij de economische en technische haalbaarheid.

Duurzaam en voordelig

Wouter Peere heeft in zijn thesis een optimalisatie van zowel de investeringskosten als exploitatiekosten van de complete verwarmings- of koelinstallatie gemaakt. Dat deed hij door eerst te onderzoeken hoe diverse parameters, zoals piekvermogen en maandbelasting, een invloed uitoefenen op de grootte en dimensionering van het boorveld en de bijhorende installatie. Op basis van die inzichten en simulaties ontwikkelde hij een algoritme dat een optimale combinatie berekent van technologieën die naast elkaar en samen kunnen worden gebruikt.

“Dankzij het werk van Wouter is het mogelijk om hybride geothermische systemen te gaan ontwerpen die zowel duurzamer als voordeliger zijn,” stelt Robin Bruninx, CEO van Encon.

Rendabiliteit

Ook Van der Straeten is enthousiast: “De grote meerwaarde van dit werk zit in het aantonen dat hybride oplossingen ook bijdragen aan de rendabiliteit en het economische model achter nieuwe technologieën. Er zijn namelijk veel interessante en innovatieve ideeën, maar om ze in beleid te kunnen omzetten, moeten ze ook realiseerbaar zijn - zowel vanuit technisch als financieel-economisch oogpunt. Deze thesis levert dus een zeer relevante bijdrage.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!