Drijvende zonnepanelen op zee brengen gemiddeld 13 procent meer op

Met drijvende zonnepanelen op zee bespaar je niet alleen ruimte, ze kunnen ook gemiddeld 13 procent meer elektriciteit opleveren. Dat blijkt uit een studie van Universiteit Utrecht.

Ellen Vervoort | 10 juni 2020
Oceans Of Energy Drijvende Zonnepanelen
De onderzoekers gaan hun bevindingen ook in de praktijk testen. Dan doen ze samen met Oceans of Energy, een Nederlands bedrijf dat al succesvol op zee opereert.
© Oceans of Energy

In 2018 was zonne-energie goed voor 2,4 procent van de elektriciteitsproductie, voor 2025 wordt een aandeel van 22 procent voorspeld - een snelle stijging. Maar grootschalige zonneparken nemen veel ruimte in beslag en niet alle daken zijn geschikt om panelen op te plaatsen. Zonneprojecten op zee kunnen een mogelijke oplossing bieden.

Onderzoekers van Universiteit Utrecht zochten uit of offshore zonneparken ook meer energie kunnen opleveren dan die op land. Ze baseerden zich in hun studieop meteorologische gegevens van de campus van de Universiteit Utrecht en de Noordzee. Die stopten ze in een computermodel waarmee ze de effecten van wind, golven en temperatuur op fotovoltaïsche cellen simuleerden. Zo berekenden ze de opbrengst voor zowel de situatie op land als op zee.

Afkoelend effect

Uit de studie blijkt dat drijvende panelen op zee jaarlijks gemiddeld bijna 13 procent beter presteren dan panelen op het land. “Zonnepanelen op land hebben geen last van golfslag dus je kunt ze onder de ideale hoek plaatsen en daarmee zorgen voor een optimale lichtinval”, zegt onderzoeker Sara Golroodbari. “Maar zonnepanelen zijn ook gebaat bij lagere omgevingstemperaturen, want de elektrische verliezen van het zonnepaneelmateriaal nemen af wanneer het kouder is en dat komt de opbrengst weer ten goede. Dan zijn de drijvende panelen weer in het voordeel. Zowel de wind als het zeewater zelf hebben namelijk een afkoelend effect. De temperatuur is op zee bovendien veel gelijkmatiger.”

De onderzoekers willen hun bevindingen nu ook in de praktijk testen. Professor Wilfried van Sark: “Als tweede fase in dit project gaan we onderzoeken hoe een testopstelling op zee in de praktijk presteert en of de zilte omstandigheden een rol spelen. Dit alles voeren we uit in samenwerking met Oceans of Energy, een Nederlands bedrijf dat sinds november vorig jaar succesvol op zee opereert. De opbrengstresultaten van Oceans of Energy zullen worden vergeleken met de uitkomsten van ons computermodel.”

Impact op biodiversiteit

De mogelijke impact op het zeeleven werd niet onderzocht, maar volgens Oceans of Energy kunnen de zonnepanelen door het water af te dekken een schuilplaats vormen voor jonge vissen. Ook mosselen en andere schelpdieren zouden erop kunnen groeien. Het bedrijf wil de effecten alleszins verder blijven monitoren en werkt daarvoor nauw samen met ecologen.

Bron: Universiteit Utrecht, Solar Magazine, Trouw

SDG

Betaalbare en duurzame energie Klimaatactie Leven in het water

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!