Condugo brengt energiestromen van (chemische) industrie in kaart

Condugo heeft software ontwikkeld die industriële bedrijven in staat stelt hun energieverbruik grondig te analyseren en bij te sturen. Het bedrijf met vestigingen in Antwerpen en Brussel stapt nu in een pilootproject met Borealis om de software in de praktijk te testen.

Inès Aoun | 3 februari 2021
Peter Verboven L Xavier De Moor M Jeroen Van Der Meer R Management Condugo
Peter Verboven (links) Xavier De Moor (midden) Jeroen Van Der Meer (rechts) van Condugo

De Europese Green Deal dwingt de industrie om minder energie te verbruiken en haar CO2-emissies stevig te verminderen. Dat is niet voor alle bedrijven en sectoren even eenvoudig. “Vooral voor de grote procesindustrie is dat niet evident. De meest voor de hand liggende ingrepen hebben we ondertussen gehad. Nu loopt iedereen vast in de volgende stappen. Die vereisen immers veel dieper inzicht in hoe de energiestromen op een site zich exact gedragen en dat is maar zelden aanwezig”, stelt Xavier De Moor, ceo van Condugo.

Pilootproject

Om industriële bedrijven een inkijk te geven in hun energieverbruik, ontwikkelde Condugo de afgelopen jaren een speciale software, de Energy Hub. Het bedrijf wil de software nu ook beschikbaar maken voor de chemiesector en start daarom met een pilootproject.

Condugo gaat alvast aan de slag op de site van de chemiereus Borealis, waar het de energiestromen zal analyseren en permanent opvolgen. Het bedrijf zoekt ook naar andere testsites, die hun energiestromen gedurende een jaar willen laten controleren.

Het pilootproject kost zo'n 1 miljoen euro. Condugo krijgt voor dit pilootproject steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio).

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!