Plus Bovenleidingen voor vrachtwagens op de snelweg zijn mogelijk

Vrachtwagens die elektriciteit afnemen van bovenleidingen op de snelweg zijn ook voor Vlaanderen een optie. Dat blijkt uit de tussentijdse resultaten van het VIL-project Logibat, waaraan 30 bedrijven deelnemen. Onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen toont aan dat elke euro die geïnvesteerd wordt, tot acht keer meer kan opleveren over een periode van 20 jaar.

Inès Aoun | 23 maart 2022
Im2019120128 Mo

Vrachtwagens en wagens opladen tijdens het rijden, is geen nieuw idee. Siemens test de eHighway met bovenleidingen al jaren in Duitsland. Die technologie voorziet vrachtwagens van elektriciteit via een bovenleidingsysteem (zoals bij een tram), dat zowel voor de rechtstreekse aandrijving van de vrachtwagen als voor het dynamisch laden van de accu kan worden gebruikt.

Rekenmodel

Maar kan het systeem ook in Vlaanderen een deel van de oplossing zijn? Transporteconoom Raimonds Aronietis van de Universiteit Antwerpen ontwikkelde een rekenmodel specifiek voor Vlaanderen. Dit model houdt rekening met o.a. de schikking van het wegennet, de spreiding van logistieke knooppunten en bedrijventerreinen, de verkeersvolumes op de Vlaamse snelwegen, de performantie van de verschillende voertuigtechnologieën en hun economische kenmerken, de bouwkosten voor een systeem van bovenleidingen, energieprijzen en dergelijke meer. De berekeningen tonen aan dat bij een brede uitrol van een netwerk van bovenleidingen zelfs met de kleinste batterijcapaciteit van 100 kilowattuur bijna alle industriële sites in Vlaanderen bereikbaar blijven.

“De investering voor een uitgebreide dekking in Vlaanderen bedraagt minder dan 2 miljard euro. Dat klinkt veel, maar is met 0,8 procent van het BBP in Vlaanderen redelijk bescheiden”, aldus Raimonds Aronietis. Uiteindelijk zal elke euro die geïnvesteerd wordt, tot 8,3 euro meer opleveren over een periode van 20 jaar.

Vlaanderen mag de boot niet missen

Siemens Mobility, een van de deelnemende bedrijven, staat alvast te popelen om het uit te testen in Vlaanderen. “We hopen dat Vlaanderen de boot niet mist. Vandaag kunnen we al op zoek gaan naar de meeste geschikte trajecten voor gelijkaardige projecten, bijvoorbeeld in de omgeving van onze havens”, zegt Pol Caby, CEO van Siemens Mobility NV.

Er zijn ook tal van andere manieren om een auto al rijdend op te laden, zo schreven we in het artikel Laden we over enkele jaren onze vrachtwagens en bussen al rijdend op?

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.