Partner worden
Contact
Inloggen
Nu abonneren
Sectoren
Energie
Recyclage
Chemie en life sciences
Manufacturing
Agrofood
ICT
Transport en logistiek
Vastgoed en bouw
Cleantech
Thema's
Circulaire economie
Industrie 4.0
Smart cities
Grondstoffen
Productie en consumptie
Ruimte en omgeving
Mobiliteit
MVO
Klimaat
Dossiers
Magazine
Over SUSANOVA
Zoeken
Close
Zoeken
Menu
Sluiten
Zoeken
Home
Sectoren
Energie
Recyclage
Chemie en life sciences
Manufacturing
Agrofood
ICT
Transport en logistiek
Vastgoed en bouw
Cleantech
Thema's
Circulaire economie
Industrie 4.0
Smart cities
Grondstoffen
Productie en consumptie
Ruimte en omgeving
Mobiliteit
MVO
Klimaat
Dossiers
Magazine
Over SUSANOVA
Partner worden
Contact
Inloggen
Nu abonneren
Agrofood
Plus
Hoe krijgen we agroforestry van de grond in Vlaanderen?
Er schuilt heel wat potentieel in agroforestry. Toch is de landbouwsector in Vlaanderen afwachtend. In haar doctoraat legt Lieve Borremans bloot welke barrières weggewerkt moeten worden en hoe we de opschaling van boslandbouw kunnen stimuleren. Biedt een Green Deal misschien soelaas?
Plus
Proefproject voor energiebesparing bij kmo’s in Vlaamse voedingsindustrie slaat aan
Easy Food Energy Savers, het proefproject rond energiecoaching, is een succes. Dat maakt Fevia Vlaanderen bekend. “Van de 25 kmo’s die al op de kar sprongen, realiseerde een derde van de bedrijven al energiebesparingen,” zegt Geert Vermeersch, voorzitter van Fevia Vlaanderen.
Plus
Sojaolie als biobrandstof twee keer zo schadelijk voor klimaat als fossiele brandstof
In 2018 bevatte biodiesel in België beduidend minder palmolie. Het aandeel van sojaolie is daarentegen vertienvoudigd ten opzichte van 2017. Goed nieuws, zou je denken. Maar ngo’s waarschuwen dat sojaolie net als palmolie desastreuze gevolgen heeft voor milieu en maatschappij.”
"Wanneer de overheid tekortschiet, staan er burgers op"
Met de Klimaatbossencampagne roept BOS+ op om meer bomen aan te planten en Vlaanderen zo te wapenen tegen de klimaatverandering. Ook nodig volgens de organisatie: een nieuwe generatie politici die een doortastend klimaatbeleid voert.
Plus
Nudging leidt tot duurzamere voedingskeuzes in de supermarkt
Colruyt gaat vanaf januari seizoensgebonden groenten promoten door aanduidingen te plaatsen bij de uitgestalde groenten. Die actie is het gevolg van een studie van het departement Omgeving, die aantoonde dat nudging (gedragsinterventie) in de supermarkt wel degelijk tot duurzamere keuzes leidt.
Van maaisel tot innovatieve grondstof
Verspreid over Vlaanderen en Noord-Brabant liggen duizenden hectare nat gras- en rietland. Dat maaisel werd tot voor kort nauwelijks benut. In het Europese project GrasGoed zoekt het Agentschap voor Natuur en Bos mee uit of het gras geen tweede leven kan krijgen.
Grootste palmoliebedrijf ter wereld lanceert plan tegen ontbossing
Wilmar International, het grootste palmoliebedrijf ter wereld, gaat stappen ondernemen om zijn leveranciers aan satellietcontroles te onderwerpen. Dat kan een belangrijke stap zijn in de strijd tegen ontbossing, zegt Greenpeace.
100 procent duurzame Belgische chocolade tegen 2025
De Belgische chocoladesector en de grote retailers hebben zich samen met verschillende ontwikkelingsorganisaties geëngageerd om tegen 2025 alleen nog maar duurzame chocolade aan te bieden. Het partnerschap Beyond Chocolate zal focussen op de strijd tegen kinderarbeid, ontbossing en armoede.
Plus
Zoeven we straks rond op paardenbloemrubber?
Onderzoekers van het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) hebben een alternatief soort rubber ontwikkeld, op basis van paardenbloemwortel. Het rubber moet Europa helpen om zich te wapenen tegen een wereldwijde schaarste en hoge marktprijzen.
1 op de 3 melkveehouders wekt groene energie op
De Belgische zuivelsector heeft de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet op vlak van verduurzaming. Dat blijkt uit het duurzaamheidsrapport van VLAM.
Plus
Wereldwijde interesse voor landbouwsysteem in een doos
Urban Crop Solutions maakt installaties die overal ter wereld voor verse en lokaal geteelde gewassen kunnen zorgen. Zonder pesticiden, met minder waterverbruik en met een voedzamer resultaat.
Wat eten we in 2030? Voedingsexperts fileren de trends van de toekomst
Twee experts van het ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, nemen voor Susanova het voedsel van de toekomst onder de loep. Nu nog op papier, binnenkort op uw bord: future food in 7 trends.
1
2
3
4
Volgende
Gerelateerde sectoren
Chemie en life sciences
Manufacturing
Energie
Gerelateerde thema's
Ruimte en omgeving
Productie en consumptie
MVO