Zweden gaat batterijfabriek bouwen die strategisch is voor heel Europa
Het Zweedse bedrijf Northvolt gaat een innovatieve batterijfabriek bouwen in Västeras (Zweden). Het bedrijf kreeg een lening van de Europese Investeringsbank (EIB) om dit voor Europa strategische project van de grond te krijgen. De bouw start binnen enkele maanden.
Northvolt is een relatieve nieuwkomer in de markt van batterijtechnologie. Het bedrijf werd opgericht door voormalig Tesla-medewerker Peter Carlsson. De CEO ziet een sterke toekomst voor de technologie die zijn bedrijf in de markt zet: “Europa beweegt nu pijlsnel richting elektrificatie. Ons objectief is om bij te dragen aan die transitie door de groenste batterij ter wereld te ontwikkelen.”
Demonstratiesite
Met de steun van de Europese Investeringsbank (EIB) is het bedrijf nu een stap dichter bij een competitieve waardeketen voor de fabricage van batterijen. De plant in Västeras (Centraal Zweden) gaat lithium-ionbatterijen produceren voor gebruik in elektrisch transport, stationaire opslag, industriële en consumententoepassingen. De plant zal zo’n 400 mensen tewerkstellen en wordt ook uitgerust met een onderzoeksfaciliteit. De site zal gebruikt worden om de commerciële haalbaarheid van het concept aan te tonen en om de productie te industrialiseren. In een volgende stap kan deze demosite uitmonden in de constructie van een grotere fabriek op een andere plaats in Zweden. Die grotere fabriek zou een capaciteit hebben van 32 gigawattuur per jaar, de grootste batterijproductie in Europa. De fabriek zou een sleutelrol kunnen spelen in de aandrijving van honderdduizenden elektrische voertuigen in Europa en zou ook bijdragen tot Europa’s energieopslagcapaciteit, broodnodig in een wereld die draait op hernieuwbare energie.
Achterstand inhalen
Tesla heeft reeds zijn ‘gigafabriek’, goed voor de productie van 35 gigawattuur per jaar, geopend in de Verenigde Staten en heeft nog andere gelijkaardige fabrieken op de planning staan, ook in Europa. Ook China maakt snelheid in de batterijmarkt met een groot aantal kleinere fabrieken, die een veelvoud van de Amerikaanse en Europese productie aankunnen. Door de Zweedse batterijfabriek te ondersteunen willen de EIB en de Europese Unie Europa munitie geven om te concurreren op de wereldwijde batterijmarkt. Ambroise Fayolle, vicepresident van de EIB: “Met het groeiende momentum van schone energie en elektrische mobiliteit, worden batterijen alleen maar crucialer. Als het aankomt op batterijproductie ligt Europa momenteel achter. Dit innovatieve en strategische project kan ons helpen om de kloof te dichten en verdient daarom onze steun.”
Vicepresident van de Europese Commissie, verantwoordelijk voor de Energie-Unie, Maroš Šefčovič zegt dat Europa de keuze heeft: snel vooruitgang boeken in de batterijmarkt of een definitieve achterstand in dit strategische domein accepteren. "Batterijen zijn een strategisch onderdeel van de competitiviteit van Europa. Als we deze nieuwe Europese markt, goed voor 250 miljard euro in 2025, niet links willen laten liggen, moeten we snel handelen.”