Zuivelgigant wil tegen 2050 klimaatneutrale melk produceren

De Scandinavische zuivelproducent Arla, die in België afnemer is van honderden melkveehouders, wil de CO2-uitstoot van zijn melk drastisch verminderen. De komende tien jaar alvast met 30 procent, tegen 2050 moet de melk volledig klimaatneutraal zijn.

Fran Herpelinck | 12 maart 2019
Holstein Cattle 2318436 1920

Het Zweeds-Deense Arla is de grootste zuivelcoöperatie in heel Europa. In totaal zijn ongeveer 10.300 melkveehouders aangesloten uit Zweden, Denemarken, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Benelux. In ons land neemt de coöperatie melk af van 750 boeren.

CO2-doelen

Via een nieuwe duurzaamheidsstrategie wil Arla de CO2-uitstoot van melk terugdringen. Tegen 2030 stelt het dat er per liter melk dertig procent minder van het broeikasgas mag worden uitgestoten. Tegen 2050 moet de melk klimaatneutraal zijn, door de CO2-uitstoot bij productie zo veel mogelijk te bannen en de resterende uitstoot te compenseren. “Wij willen onze leidende positie optimaal benutten om de overgang naar duurzame zuivelproductie te versnellen”, stelt Jan Toft Nørgaard, melkveehouder en voorzitter van Arla.

Boer stuurt bij

In de eerste plaats kijkt Arla naar de aangesloten boeren, die via verschillende ingrepen hun eigen uitstoot kunnen verlagen: zo kan een ander voederrantsoen bijvoorbeeld de methaan-uitstoot van de veestapel al drastisch verlagen. Ook mestgebruik en hernieuwbare energie zijn volgens Arla belangrijke aandachtspunten. Om melkveehouders op te weg te helpen, voerde Arla al bij meer dan vijfduizend van hen een gedetailleerde CO2-meting uit. Via een documentatieprogramma delen melkveehouders bovendien per kwartaal gedetailleerde informatie over hun productie en veestapel. Op basis van die data wil Arla later dit jaar een concreet actieplan voorstellen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!