Plus Zuid-Korea wil drijvende stad bouwen

De tweede grootste stad van Zuid-Korea, Busan, wordt in de toekomst een pak groter. In de oceaan zullen drie drijvende platformen verrijzen die een plek bieden aan 12.000 inwoners. De stad, UN-Habitat en het Amerikaanse bedrijf OCEANIX willen het project tegen 2025 waarmaken.

Inès Aoun | 4 mei 2022
03 Big Sfc Oceanix City Top Image By Big Bjarke Ingels Group 1
©OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

Steden die zich onder het zeeniveau bevinden, lopen het risico om deels of zelfs volledig onder water te verdwijnen. Experts van de VN zoeken samen met partners naar manieren om zich daarop voor te bereiden. De UN-Habitat benadrukt wel dat drijvende steden niet hét wondermiddel zijn om om te gaan met de klimaatverandering, maar dat het één van de oplossingen kan zijn.

6,3 hectare

Over enkele jaren komt er voor de kust van Busan een nieuw, drijvend stadsdeel bij. ‘OCEANIX Busan’ telt drie platformen van in totaal 6,3 hectare. Het bedrijf OCEANIX, dat het project heeft ontworpen, schat dat er zo’n 12.000 personen kunnen wonen. De platformen hebben elk een eigen functie: wonen en werken, research en logementen voor bezoekers.

De platformen zijn vastgemaakt aan de zeebodem, maar kunnen nog drijven. Ze zijn verbonden met elkaar en met de stad via bruggen. De drijvende stadsdelen zijn gemaakt uit biorock, een soort kalksteen die wordt gevormd door elektrische stroom door het zeewater te jagen. De gebouwen zelf zullen uit bamboe en hout worden opgetrokken. De stad kan op termijn uitgebreid worden naar 20 platformen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.