Zorgsector kan 15,2 miljoen euro per jaar besparen met energie-efficiënte maatregelen

De zorgsector kan jaarlijks meer dan 15 miljoen euro besparen door in te zetten op energie-efficiëntie. Dat blijkt uit de gratis energiescans die het Vlaams Energiebedrijf (VEB) heeft uitgevoerd in 850 gebouwen van welzijns- en zorgorganisaties.

Lien Moris | 24 januari 2019
Facade Insulation 978999 1920

De gratis energiescans zijn een initiatief van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen, het VEB en de koepelorganisaties. Sinds de opstart in 2017 werd er al een scan besteld voor duizend gebouwen van 276 organisaties in de welzijns- en zorgsector. Daarvan hebben intussen meer dan 850 gebouwen een scan ondergaan.

Uitstoot van 11.000 gezinnen

De energiescan geeft voorzieningen een gedetailleerd zicht op hun energieverbruik, aangevuld met een overzicht van alle relevante energiebesparende maatregelen waarmee ze hun energiefactuur kunnen verlagen en de CO2-uitstoot kunnen verminderen.

Uit de scans die al zijn uitgevoerd kwamen in totaal 6768 energiebesparende maatregelen naar boven, goed voor een CO2-besparingspotentieel van 60.943 ton per jaar (het equivalent van de uitstoot van 11.219 gezinnen) of een kostenbesparing van 15,2 miljoen euro per jaar. De vijf maatregelen met het grootste CO2-besparingspotentieel zijn stookplaatsrenovatie, relighting/relamping, PV-panelen, warmtekrachtkoppeling (wkk) en muurisolatie.

Subsidies

De investeringskosten van zulke maatregelen kunnen sterk variëren. Voor investeringen met een terugverdientijd langer dan vijf jaar voorziet minister Vandeurzen klimaatsubsidies via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden, het investeringsagentschap van de Vlaamse overheid voor de welzijns- en zorgsector. “Deze methodiek is baanbrekend binnen de Vlaamse overheid. Met een doordachte combinatie van doorlichting, subsidiëring en dienstenaanbod hebben we een goede hefboom in handen om energiebesparing te realiseren. Het VEB staat klaar om de formule uit te breiden naar andere overheidssectoren”, stelt CEO Frederik Hindryckx.

Bron: Belga

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!