MVO

Zorgen tulpvormige windturbines voor revolutie in het windenergielandschap?

Windturbines in een bebouwde omgeving plaatsen is een grote uitdaging binnen de windenergiesector. In Nederland, het windland bij uitstek, werd al heel wat geëxperimenteerd met kleinere modellen. Veel van die experimenten bleken niet rendabel of opgewassen tegen de weersomstandigheden. Het bedrijf Flower Turbines brengt nu een nieuw model op de markt dat potentieel biedt voor kleine ondernemingen en een stedelijke context.

Sarah Verhaegen | 1 april 2020
Flower Turbines 2
Het nieuwe model van de Flower Turbines moet kleine en middelgrote bedrijven warm maken om de omslag naar windenergie te maken.

Volgende maand rollen de eerste tulpvormige exemplaren van Flower Turbines van de band. Het gaat om een compact model van windturbines. De turbines zijn zo’n zes meter hoog, maar nemen veel minder plaats in dan klassieke windmolens. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld op het dak van bedrijven geplaatst worden. Bovendien zijn de tulpvormige turbines zeer efficiënt en zorgen voor weinig geluidshinder. De eerste exemplaren worden in de loop van de maand april geplaatst bij bedrijven in Hellevoetsluis en Rotterdam.

Bedrijfswereld helpen in transitie naar windenergie

Flower Turbines wil met zijn compacte windturbines bedrijven warm maken voor de omslag naar windenergie. Het bedrijf maakte al windturbines van zo’n drie meter hoog die op een jaar tijd een kwart van de energiebehoefte van een huishouden produceren, maar nu zetten ze ook de stap naar het bedrijfsleven. Het is voor die laatste doelgroep dat de nieuwe, grotere modellen bedoeld zijn.

Op maat van Nederland

In Nederland waait het veel en vaak ook hard. En dat is belangrijk. De hoeveelheid energie die de windturbines van Flower Turbines opleveren is immers afhankelijk van de windsterkte. Het nieuwe model begint al te draaien bij een windsnelheid van 1 meter per seconde (ter vergelijking: een klassieke turbine start pas op bij 3 meter per seconde). Bovendien zorgt het compacte model er ook voor dat je de turbines in een cluster naast elkaar kan zetten, en dat de ene de productiviteit van de turbine er naast vergroot, tot wel 20 à 50 procent (ter vergelijking: klassieke windturbines naast elkaar zetten zorgt er net voor dat de productiviteit daalt).

Flower Turbines maakt zich sterk dat je met de nieuw ontwikkelde turbines een gemiddeld kantoor geheel of gedeeltelijk kan voorzien van genoeg elektriciteit. De turbines van 6 meter wekken wel tot 10 megawattuur per jaar op. Ze kunnen ook ingezet worden als alternatief voor of aanvulling op zonnepanelen. Een windturbine van het nieuwe model kost 10.000 euro per turbine. Volgens Flower Turbines bedraagt de terugverdientijd voor de Nederlandse markt acht jaar.

Potentieel voor de Belgische markt?

Ook in België wordt de openliggende markt voor kleine en middelgrote ondernemingen door de windenergiesector verkend. Zo leveren Fairwind en Wingardium-Energy middelgrote windmolens met een verticale as aan middelgrote bedrijven. De Flower Turbines-windmolens lijken dus zeker een tussenoplossing te bieden, voor kleinere bedrijven die minder energie verbruiken dan een middelgroot tot groot bedrijf, maar wel meer dan een gewoon huishouden.

Dit artikel werd geüpdatet op 8 april 2020.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven, flowerturbines.com

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!