Plus Zonnepanelen op landbouwgrond: een gouden combinatie?

Zonnepanelen halen hun hoogste rendement op landbouwgrond. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Oregon. Minder dan één procent van de huidige landbouwgrond zou al voldoende ruimte bieden om zonne-energie te produceren voor de hele wereld.

Koenraad Coel | 12 augustus 2019
Solar Power Farms Agrivoltaics
De testinstallatie van Oregon State University (Mark Floyd)

Wetenschappers van de Oregon State University onderzochten de invloed van omgevingsfactoren op de efficiëntie van zonnepanelen. Die is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid licht, maar ook van de temperatuur van de panelen zelf. De ideale omstandigheden zijn dan ook: veel zonneschijn, een gematigde temperatuur, lichte wind en een lage vochtigheidsgraad. Zo’n microklimaat is typisch voor landbouwgronden. Ook graslanden en wetlands zijn heel geschikt.

Dat hoeft bovendien niet ten koste te gaan van de opbrengst in gewassen. Bij zogenaamde ‘agrivoltaic’ landbouw worden tuinbouw of veeteelt gecombineerd met de plaatsing van zonnepanelen. Experimenten toonden al aan dat gewassen zoals tomaat en maïs prima gedijen in zulke omstandigheden. Voor planten die van schaduw houden, zoals bepaalde soorten sla, ligt de opbrengst zelfs hoger dankzij de zonnepanelen.

Landbouw versus energie

De discussie over hernieuwbare energie draait vaak over een tekort aan plaats. Landbouwers vrezen dat windmolens en zonnepanelen de beschikbare landbouwgrond innemen. Maar volgens de wetenschappers kunnen beide perfect samengaan. Om zo’n 21.000 terrawattuur op te wekken (de wereldwijde energievraag in 2018, red.), zou het al volstaan om minder dan één procent van de huidige landbouwgrond te gebruiken. Deze berekening houdt weliswaar geen rekening met de variabiliteit van zonne-energie en dus de nood voor opslag.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.