Plus Zonnepanelen doen het beter op groene daken

Een Australische studie toont aan dat zonnepanelen meer stroom produceren op een groen dak. Het groene dak scoorde ook beter op vlak van biodiversiteit, isolatie, regenwaterbeheer en vervuiling.

Koenraad Coel | 13 maart 2023
Sidney Jamie Davies Hao52 Fu9 F8 Unsplash

Zonnepanelen en groene daken zijn duurzame ingrepen die de laatste jaren sterk aan populariteit wonnen. Uit een studie van de University of Technology in Sydney blijkt dat de combinatie van de beide zelfs een extra voordeel oplevert. De onderzoekers keken daarvoor naar twee gelijkaardige, aangrenzende gebouwen in het centrum van Sidney. Op beide gebouwen stonden zonnepanelen, maar bij één van de twee waren de panelen geïntegreerd in een groen dak.

Meer energie en diversiteit, minder vervuiling

Na controle van factoren, zoals verschillen in schaduw en oriëntatie, bleken de zonnepanelen op het groene dak 9,5 MWh meer op te wekken over de testperiode van acht maanden. Dat verschil zou vooral te wijten zijn aan het koelende effect van de groene dakbedekking. Zonnepanelen presteren minder wanneer temperaturen hoog oplopen en in de studie was het kale dak soms tot 20°C warmer. Aan de andere kant lagen de minimumtemperaturen op het groene dak hoger. Dat wijst erop dat de beplanting goed isolerend werkte, zowel om hitte buiten te houden op warme momenten, als om de warmte binnen te houden wanneer het afkoelt.

De verdere resultaten van het onderzoek bevestigden vooral de effecten van groene daken die in andere context al werden geobserveerd. Het groene dak zag onder meer negen keer meer diversiteit in insectensoorten en vier keer meer vogelsoorten. De waarde voor ozon (O3) was lager op het groene dak, wellicht ten gevolge van meer fotosynthese. Voor stikstof (NO2) was de situatie omgedraaid, een verrassend resultaat waar de onderzoekers geen verklaring voor hebben. De waardes voor fijnstof kleiner dan 2,5 µm (PM2,5) waren niet significant verschillend. Het groene dak hield meer water vast tijdens hevige regenbuien en werkte dus als een buffer voor het rioleringssysteem van de stad. In het afstromende water van het groene dak zaten ook minder verontreinigingen zoals koper, zink en chroom.

Het volledige rapport kan je hier downloaden.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Goede gezondheid en welzijn Schoon water en sanitair Betaalbare en duurzame energie Duurzame steden en gemeenschappen Leven op het land