Plus Zonne-energie speelt belangrijke rol in Zweedse energiedoelstellingen

Hoewel Zweden het moet stellen met heel weinig zonlicht tijdens de winter, is zonne-energie volgens het Zweeds energieagentschap toch een van de troeven om tegen 2040 volledig op hernieuwbare energie te draaien.

Kathleen Van Goethem & Lien Moris | 15 mei 2019
Architecture Buildings City 1529040

Anno 2017 vaardigde Zweden een wet uit waarmee het zich engageerde om tegen 2045 klimaatneutraal te zijn. Vijf jaar eerder moet het land al op 100 procent hernieuwbare energie draaien. Het Zweeds energieagentschap stelde daarom een plan op met maar liefst vijf energiescenario's. Hoewel Zweden het moet stellen met heel weinig zonlicht tijdens de winter, dicht het Zweeds energieagentschap zonne-energie een belangrijke rol toe om die doelstelling te realiseren.

5-ledige elektriciteitsmix

In alle vijf opgestelde Zweedse energiescenario’s speelt waterkracht de belangrijkste rol. Van de benodigde 160 terawattuur in 2045 zullen waterkrachtturbines naar verwachting 70 terawattuur leveren.

Het Zweeds energieagentschap zet daarnaast ook in op windenergie, zowel onshore als offshore, op warmte-krachtkoppeling en op zonne-energie.

Zonnescenario

Het meest zonnige deel van Zweden beschikt momenteel over 411 megawatt aan zonne-energie. Eind 2018 werd er 180 megawatt aan nieuwe installaties bijgebouwd. Het was daarmee het beste jaar in termen van zonne-energie-expansie. Om de capaciteit van zonne-energie te laten stijgen tot meer dan 20 gigawatt in het meest ambitieuze scenario van 25 terawattuur, zou het land per jaar minstens 1 gigawatt aan nieuwe capaciteit moeten installeren en dat tot 2040.

Concreet realiseerbaar

Momenteel stuit de aanleg van zonneparken nog op tegenstand. Dat impliceert dat het leeuwendeel van de zonne-energie zal moeten komen via de plaatsing van zonnepanelen op residentiële, industriële en commerciële gebouwen.

De huidige 23 watt aan zonne-energie per burger zou moeten worden opgetrokken tot 2,5 kilowatt (pionier in Europa is Duitsland, dat 500 watt per persoon aan zonne-energie opwekt). Die stijging zou al tegemoetkomen aan 30 procent van de vooropgestelde ambitie.

Het energieagentschap hoopt dan ook dat de installatie van residentiële zonnepanelen de huidige weerstand tegen zonneparken op termijn zal verminderen.

Wind- versus zonne-energie

Het agentschap haalt goede redenen aan om zonne-energie naar voren te schuiven: zonne-energie biedt een aantal voordelen boven wind, voornamelijk op het gebied van vereiste investeringen en kosten van de transmissie-infrastructuur.

Zweden boekt overigens nu al voortreffelijke resultaten: meer dan de helft van het energieverbruik komt van hernieuwbare energie.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.