Plus Zoeven we straks rond op paardenbloemrubber?

Onderzoekers van het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) hebben een alternatief soort rubber ontwikkeld, op basis van paardenbloemwortel. Het rubber moet Europa helpen om zich te wapenen tegen een wereldwijde schaarste en hoge marktprijzen.

Fran Herpelinck | 3 december 2018
Ilvo Oogst Rubberpaardenbloem Met Minister Schauvliege
Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege haalde samen met ILVO de eerste oogst binnen.
ILVO

Tegen 2040 wil Europa veertig procent van de inlandse vraag naar natuurlijk rubber zelf invullen. Dit om de druk te verlagen op de rubberindustrie en rubber betaalbaar te houden voor de productie van autobanden, latex handschoenen, meubelen, sportkledij- en schoenen, … Gezien synthetisch rubber op basis van aardolie wordt geproduceerd, is de zoektocht geopend naar natuurlijke, meer duurzame alternatieven voor latex (uit de rubberboom). De kans is groot dat een oosterse steppebloem zal helpen om die ambities waar te maken.

Stalins rubber

Omdat de vraag naar rubber al meer dan een eeuw het aanbod overstijgt, zoeken wetenschappers al bijna even lang naar alternatieven. Vanaf de jaren 1940 werden in de Sovjet-Unie gigantische velden met Russische paardenbloemen (Taraxacum kok-saghyz) aangelegd. Uit de wortel van de bloem kon een beperkte hoeveelheid rubber geperst worden. De opbrengst bleef evenwel laag: levert één hectare Braziliaanse rubberbomen vandaag 800 tot 2000 kilogram rubber op, dan bleef dat op een Sovjet-veld destijds beperkt tot 150 kilogram rubber. Door de opkomst van synthetisch rubber was de teelt geen lang leven beschoren.

Vlaamse opschaling

Zo’n 90 procent van de natuurlijke rubberproductie situeert zich momenteel in boomplantages in Zuidoost-Azië. Een oprukkende schimmelziekte bedreigt die plantages echter en doet de marktprijzen razendsnel stijgen.

Binnen het Europese onderzoeksproject Drive4EU komt de Russische paardenbloem daarom opnieuw in beeld. Volgens onderzoekers van het ILVO, dat aan het project meewerkt, heeft de bloem flexibel, sterk en slijtvast rubber in de wortels. “De Russische paardenbloem, of rubberpaardenbloem, zou op termijn dan ook een succesvolle teelt in de Vlaamse landbouw kunnen worden”, zegt Hilde Muylle van het ILVO.

In de Pinte legde het ILVO een proefveld aan met Russische paardenbloemen. Vorige week werd de eerste oogst binnengehaald. Muylle: “We zijn erin geslaagd op te schalen tot 4 hectare en zijn nu klaar voor volgende stappen naar 100 en zelfs 1000 hectare.” Momenteel kan ILVO zo'n 300 kg rubber per hectare per jaar ophalen. Via veredeling en verdere teeltoptimalisatie mikt het op een verdrievoudiging. Om economisch rendabel te zijn moet de opbrengst van de rubberpaardenbloem stijgen naar 700 tot 900 kg per hectare per jaar.

Testfase

Binnen het Drive4EU-project zijn ook al de eerste testen uitgevoerd met eindproducten uit rubber. Lees: autobanden, fietsbanden en producten voor de bouwindustrie. “Het rubber van de paardenbloem is vooral geschikt voor toepassingen die nood hebben aan slijtvaste en flexibele rubber. Uiteraard zijn dat banden, maar ook industriële bouwmaterialen. Denk bijvoorbeeld aan sluitingen in onderwatertunnels die lange tijd blootgesteld worden aan hoge druk”, aldus Muylle.

Vorig jaar toonde de Nederlandse bandenproducent Vredestein, met steun van Drive4EU, al een prototype van een fietsband op basis van paardenbloemrubber. Volgens de partners van Drive4EU is het op een doorbraak van paardenbloemrubber wel nog 5 tot 10 jaar wachten. Vanuit Vlaanderen werkt het ILVO samen met het Nederlandse onderzoeks- en veredelingsbedrijf KeyGene aan de optimalisatie van de soort.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.