'Zoemdaken' geven biodiversiteit een duwtje in de rug
In Antwerpen, Brussel en Gent worden de eerste zoemdaken aangelegd. Dat zijn groendaken met een goedgekozen beplanting die bijen en andere bestuivers aantrekt. Het initiatief moet de biodiversiteit in steden verhogen.
De afgelopen dertig jaar is het aantal insecten in Vlaanderen met 80 procent gedaald. Oorzaken zijn onder meer de klimaatverandering, de verstedelijking en de intensivering van de landbouw. Nochtans is drie vierde van onze land- en tuinbouwgewassen afhankelijk van wilde bestuivers. Insecten meer kansen geven is dus de boodschap.
Bestuivers aantrekken
Groendaken kunnen een steentje bijdragen aan het verhogen van de biodiversiteit. Daarom ging groendakspecialist IBIC op zoek naar planten die wilde bestuivers aantrekken. De zadenmengsels die op de markt beschikbaar waren, bleken echter vooral mooie daken na te streven, met weinig meerwaarde voor insecten. “In het project Zoemdak werken we nu samen met Natuurpunt, KU Leuven en Hogeschool PXL om na te gaan welke planten geschikt zijn om wilde bestuivers te lokken”, vertelt Wim Garmyn van IBIC.
De juiste plantensoort
Op veertien groendaken in Antwerpen, Brussel en Gent gaan de projectpartners veertig plantensoorten testen. De ideale beplanting moet zoveel mogelijk insecten aantrekken en moet langere periodes van hitte en droogte kunnen weerstaan, want extensieve groendaken worden niet bevloeid. Op termijn zou het project een twintigtal succesvolle plantensoorten moeten identificeren. “Die willen we dan zo budgetvriendelijk mogelijk commercialiseren, zodat mensen zo weinig mogelijk praktische of financiële drempels ervaren om ze ook daadwerkelijk te plaatsen”, aldus nog Wim Garmyn.