Wat insiders al hadden voorspeld, bleek waar te zijn. In haar voorstel geeft de Europese Commissie aardgas en kernenergie een ‘groene’ stempel. Frankrijk is tevreden, Duitsland en Oostenrijk zijn woedend. De Commissie deed het voorstel in het kader van de EU Taxonomy, een gemeenschappelijke taal die duidelijkheid schept over welke activiteiten volgens Europa groen zijn. De lijst is in de eerste plaats bedoeld om ervoor te zorgen dat de financiële wereld transparanter communiceert over duurzame investeringen, maar heeft ook gevolgen voor overheden en bedrijven.
Het voorstel
Wat stelt de Europese Commissie voor? Investeren in aardgas- en kerncentrales kan als groen worden beschouwd als de activiteiten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo mogen de nieuwe gascentrales, die ten laatste tegen 2030 een vergunning hebben gekregen, minder dan 270 gram CO2-equivalent per kilowattuur uitstoten. Ze moeten bovendien tegen 1 januari 2026 zeker 30 procent hernieuwbare (gassen geproduceerd met hernieuwbare energie) of koolstofarme gassen produceren en tegen 2030 55 procent. Tegen 31 december 2035 moet de centrale helemaal overgeschakeld zijn.
Daarnaast moeten kerncentrales een plan, een locatie en voldoende geld hebben om het radioactieve afval afkomstig van kerncentrales te bergen tegen 2050. De vergunning moeten ze tegen 2045 op zak hebben.
Nog niet officieel
De Europese Commissie heeft haar voorstel nog niet officieel gepubliceerd. Maar de inhoud ervan is ondertussen al gelekt naar de pers. De Europese Commissie heeft de tekst overgemaakt aan financiële experts van de lidstaten, die tegen 21 januari (update op 11 januari, red.) opmerkingen kunnen geven.
De opmerkingen neemt de Commissie mee. Daarna stuurt ze het voorstel naar het Europees Parlement en de Europese Raad. Zij krijgen maximum zes maanden de tijd om bezwaar aan te tekenen. Voor de Raad zit er echter een addertje onder het gras. Zij kan alleen bezwaar hebben als ten minste twintig lidstaten met ten minste 65 procent van de EU-bevolking tegen stemmen. Heeft niemand bezwaar, dan treden deze technische criteria met betrekking tot klimaatadaptatie- en mitigatie meteen in werking. De criteria voor andere sectoren zijn al sinds 1 januari van dit jaar van kracht.