Plus Zijn elektrische wagens definitief vertrokken?

Bloomberg meldt dat elektrische mobiliteit wereldwijd een kantelpunt bereikt heeft. Volgens het financieel dienstverleningsbedrijf komt de adoptie van elektrische wagens in een stroomversnelling zodra ze vijf procent van de nieuwe verkoop uitmaken.

Koenraad Coel | 27 juli 2022
Elektrische Auto Laadpunt

De adoptie van nieuwe technologie volgt vaak een herkenbaar patroon. In een eerste fase gaat het traag en stappen enkel de avontuurlijke ‘early adopters’ mee in het verhaal. Gaandeweg raakt ook het ruime publiek vertrouwd met het innovatieve product. Vanaf dan komt het proces in een stroomversnelling en gaan de verkoopcijfers stijl omhoog. Dat gebeurde in het verleden onder meer bij televisies, internet en smartphones en nu zouden ook elektrische wagens aan de beurt zijn.

19 koplopers

Bloomberg analyseerde de verkoopcijfers in de eerste 19 landen die de drempel van vijf procent volledig elektrische wagens (dus zonder de plug-inhybrides) overschreden. Vanaf dat punt bleek de populariteit van elektrische wagens stijl de hoogte in te gaan. Zo ging het in Zuid Korea vanaf 2021, in China vanaf 2018 en in Noorwegen vanaf 2013. België bereikte het kantelpunt in het laatste kwartaal van 2020. Bij ons maken elektrische wagens ondertussen elf procent van de markt uit. De Verenigde Staten is het meest recente land dat het kantelpunt bereikte. Canada, Australië en Spanje komen er als volgende aan.

Kantelpunt voor producenten

Het rapport van Bloomberg ziet ook een kantelpunt aan de kant van de producenten. Daar speelt vooral de noodzaak om fabrieken en toeleveringsketens aan te passen voor de productie van elektrische wagens. In Europa bereiken producenten dat omslagpunt eens tien procent van hun verkoop in een kwartaal elektrisch is. Vanaf dan verdriedubbeld het aandeel in slechts twee jaar. En exact die evolutie zagen we de afgelopen twee jaar op de wereldmarkt: een verdriedubbeling in de verkoop van elektrische wagens.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Industrie, innovatie en infrastructuur Klimaatactie