MVO

Ziekenhuis laat pacemakers recycleren

De dienst Cardiologie van de campus Sint-Jan van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV verzamelt sinds 2021 verwijderde hartstimulatoren, zoals pacemakers, interne defibrillatoren en hartmonitoren voor recyclage. De bedoeling is kostbare hoogwaardige metalen te herwinnen en opnieuw als grondstof in te zetten.

30 maart 2022
Medicine Ge5B5B7Ae8 1920

In het voorjaar van 2021 overhandigde de dienst de toestellen voor de eerste keer aan Recycle lso. Dat bedrijf recycleert hoogwaardige metalen uit de toestellen. Dr. René Tavernier is diensthoofd van de afdeling Cardiologie: “We startten met pacemakers, waarvan we er ongeveer 480 per jaar plaatsen. Nu recycleren we ook alle andere materialen. Pacemakers hebben een bijzondere complexiteit omdat ze data van de patiënt bevatten. Ze worden onklaar gemaakt wanneer we de pacemaker recupereren.”

120 liter per patiënt

De drijvende kracht achter de duurzaamheidsinspanningen van de dienst Cardiologie op campus Sint-Jan is hoofdverpleegkundige Andreia Guerreiro. Onder haar leiding neemt de dienst tal van kleine initiatieven, die de afvalberg moeten verminderen. “We hebben vandaag nog twee volle zakken wegwerpmateriaal van 60 liter per patiënt. We zijn één van ’s lands grootste cardiologie-afdelingen, met circa dertig patiënten per dag. Dat kan dus tellen als afvalberg.”

Recyclage naalden, katheters en sterilisatiedoeken

De recyclage is inmiddels op initiatief van hoofdverpleegkundige Andreia Guerreiro en milieucoördinator Martine Sijmons uitgebreid tot heel wat andere wegwerpmaterialen. Naalden en katheters worden om de zes maanden naar EPreward, een recyclagefirma in de VS gezonden. Guerreiro: “Na de procedure reinigen we de materialen en zenden ze via een koerier naar EPreward. Zij recycleren een deel van het materiaal en steriliseren een ander deel om zo opnieuw te gebruiken in andere landen.”

Ook de sterilisatiedoeken voor herbruikbare instrumenten, die normaal gezien verbrand worden, krijgen sinds 1 november 2021 een tweede leven. Ze worden verzameld en via een milieu-adviesbedrijf versnipperd en gerecycleerd. Zij organiseren het transport van de sterilisatiedoeken via een specialist in dienstkleding en linnengoed voor ziekenhuizen naar dagcentrum Oranje (Sijsele) voor mensen met een beperking. Zij nemen de stickers van de doeken en verpakken de doeken in balen om naar het recyclagebedrijf te brengen.

Ook hier gaat Guerreiro proactief kritisch tewerk. “We verbruiken meer dan 3000 afdeksets per jaar. We willen daar alle tussenverpakkingen uit, en we hebben de inhoud van de sets geoptimaliseerd zodat we zo weinig mogelijk afval hebben.”

Mini-verbeterprojecten

Andreia Guerreiro is sterk gedreven in haar bezorgdheid voor een groene planeet. “Elk detail is belangrijk. We hebben bijvoorbeeld ook onze voorraden verminderd, want vervallen materialen zijn alleen nog goed voor de vuilnisbak. Hetzelfde doen we voor medicatie.”

Van de apotheek krijgt Guerreiro een lijst met producten die binnen de drie maand vervallen. “Ik probeer dan eerst die producten bij ons te gebruiken. We stimuleren de verpleegkundigen om eerst gebruik te maken van die producten die hun vervaldatum naderen. Dit zijn kleine voorbeelden om te inspireren”, aldus Guerreiro. “De implementatie van dergelijke mini-verbeterprojecten is alleen mogelijk omdat er een sterk dynamisch team is dat ook waarde hecht aan duurzaamheid. De leden van het team bedenken zelf nieuwe ideeën of reiken voorstellen aan. Ik kan dus als leidinggevende niet alle eer opstrijken.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!