Zes tips voor autoloos woon-werkverkeer

80 procent van de Vlaamse werknemers rijdt met de auto naar het werk. De dagelijkse files tasten de luchtkwaliteit aan, hebben een impact op ons welbevinden en kosten de bedrijven veel geld. Wat kan werknemers motiveren om de auto vaker op stal te laten?

Katleen Put | 13 februari 2018
Tobias Cornille 1676516370
Foto door Tobias Cornille

1. Beloning voor trouwe fietsers

Wie met de fiets naar het werk komt, wordt al beloond met een goede conditie. Een financiële vergoeding vormt een extra stimulans. Werkgevers mogen fietsende werknemers een vergoeding van 0,23 euro per kilometer geven, belastingvrij. Wie 10 kilometer van het werk woont en 210 dagen per jaar met de fiets komt, kan zo op 966 euro rekenen. 

2. Loonfietsen

Werkgevers kunnen voor fervente fietsers een bedrijfsfiets of een elektrische fiets aankopen. De fietsen zijn 120 procent fiscaal aftrekbaar. Werknemers moeten bovendien geen belastingen betalen op bedrijfsfietsen, wanneer die gebruikt wordt om van en naar het werk te rijden. En ze behouden hun fietsvergoeding. Elektrische bedrijfsfietsen kunnen tegenwoordig ook geleased worden. Is elke dag door weer en wind rijden te hoog gegrepen? Een werknemer mag zowel een loonfiets als een bedrijfsauto hebben. 

3. Douche en fietsenstalling

Een goede omkadering, met fietsstallingen, doucheruimtes en een plek om natte kleding op te hangen, kan werknemers over de streep trekken. De kosten daarvoor zijn 120 procent fiscaal aftrekbaar. Alle fiscale voordelen gelden ook voor snelle elektrische fietsen (speed pedelecs). 

4. Gratis met trein en/of bus

Werknemers die de trein nemen, krijgen een deel van hun abonnement terugbetaald. Dat abonnement kan echter ook helemaal gratis zijn. De werkgever sluit in dat geval een derdebetalersovereenkomst af met de NMBS en neemt 80 procent van de kost voor zijn rekening. De federale regering past de overige 20 procent bij. Ook De Lijn biedt derdebetalersovereenkomsten aan. Voor werkgevers zijn abonnementen meestal goedkoper dan woon-werkvergoedingen en de tussenkomsten zijn 100 procent fiscaal aftrekbaar. 

5. Maak het makkelijk

Te veel ‘gedoe’ (overstappen, trein en fiets combineren …) kan werknemers afschrikken. Ga daarom samen met hen op zoek naar comfortabele oplossingen. Wie niet van deelfietsen houdt, wil misschien wel een eigen (plooi)fiets. Treinpendelaars kunnen aan het station door een busje of een collega worden opgepikt. En waarom geen extraatje voor collega’s die beslissen om samen te rijden? Elke stap in de goede richting, hoe klein ook, brengt ons dichter bij een duurzame mobiliteit.

6. Maak er een wedstrijd van

Werknemers motiveren om de fiets of het openbaar vervoer te nemen? Maak er een wedstrijd van. Daag hen uit om bijvoorbeeld tijdens de Week van Mobiliteit elke dag met een ander duurzaam vervoersmiddel naar het werk te pendelen of peddelen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!