Zalando investeert in vezel gemaakt van textielafval

Zalando stopt geld in de Infinited Fiber Company, dat biologisch afbreekbare textielvezels uit cellulose produceert. Eerder haalde het Finse bedrijf 30 miljoen euro op tijdens een financieringsronde geleid door de H&M Group. Met het geld wil het een eerste grootschalige fabriek in Finland bouwen.

Inès Aoun | 29 september 2021
Infinited Fiber

Infinited Fiber Company’s technologie zet grondstoffen op basis van cellulose, zoals textielafval dat hoofdzakelijk uit katoen bestaat, om in een vezel die ze Infinna™ hebben gedoopt. Volgens het Finse bedrijf is de textielvezel biologisch afbreekbaar en bevat het geen microplastic. Aan het einde van de levensduur kunnen de kledingstukken met ander textielafval worden gerecycleerd. Jeansmerk Wrangler gebruikte de vezel van textielafval onlangs voor een speciale collectie. Dé winkelketen van Generatie Z – Weekday – sloot enkele maanden geleden ook een deal met de Infinited Fiber Company voor een eenmalige jeanscollectie.

Innovator in de circulaire technologie

Veel grote spelers geloven alvast in het bedrijf en de technologie. Na de H&M Group en adidas pompt nu ook Zalando geld in de Infinited Fiber Company. Beide hebben bovendien een intentieverklaring ondertekend. Daarin staat dat Zalando in de toekomst grondstoffen zal leveren aan het bedrijf. De vezel wil Zalando gebruiken om kleding voor eigen labels te maken. Zalando Co-CEO David Schneider: "We willen onderdeel zijn van de oplossing voor een duurzamere mode-industrie. Met de investering in de Infinited Fiber Company starten we een samenwerking met een innovator op het gebied van circulaire technologie. Dit maakt het mogelijk om het aandeel van materiaal dat gerecycleerd wordt tot nieuw textiel in de industrie te vergroten. Momenteel is dit aandeel slechts een procent."

De investering past in de duurzaamheidsstrategie van Zalando. Daarin heeft het Duitse e-commercebedrijf zich geëngageerd om tegen 2023 de beginselen van circulariteit toe te passen en de levensduur van ten minste 50 miljoen modeproducten te verlengen. Dat laatste wil het doen door circulaire opties te bieden aan klanten om gedragsverandering te stimuleren.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!