Wkk’s in glastuinbouw spelen grote rol in gedecentraliseerde energieproductie

Om energie te besparen en schadelijke emissies te reduceren zet de energie-intensieve glastuinbouwsector al jaren volop in op warmte-krachtkoppeling (wkk). Intussen beschikken 130 bedrijven samen over een vermogen van 300 megawatt – genoeg om aan 500.000 gezinnen stroom te leveren.

Lien Moris | 4 maart 2019
Greenhouse 354301 1920

Een wkk-installatie produceert zowel elektriciteit als warmte. De wkk’s van de Belgische glastuinbouwbedrijven zetten 43 tot 45 procent van de energie om in stroom. Met de restwarmte die daarbij vrijkomt worden de serres verwarmd. In 2016 zorgde de sector zo nog voor een CO2-besparing van meer dan 300.000 ton.

Kleine kerncentrale

Een wkk kan overdag draaien, wanneer de meeste elektriciteit verbruikt wordt. Het warme water wordt opgeslagen in buffertanks en wordt in de serres gepompt wanneer ze ’s avonds afkoelen. De opgewekte elektriciteit die niet gebruikt wordt, verkopen de telers aan het net.

“We hebben een belangrijke rol in de gedecentraliseerde energieproductie”, stelt Herman Mariën van de coöperatieve wkk-ondersteuningsmaatschappij WOM op boerenbond.be. De WOM werd opgericht in 2006 en vertegenwoordigt vandaag 130 glastuinbouwbedrijven. “Verspreid in Vlaanderen hebben wij intussen een kleine kerncentrale opgesteld staan. Doel 1 is 400 megawatt. Onze coöperatie heeft iets meer dan 300 megawatt opgesteld vermogen. In de provincies Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen kunnen wij ervoor zorgen dat stroom geproduceerd wordt op momenten dat de stroomverbruikers actief zijn. En we realiseren 30 procent reductie van de CO2-emissies.”

Fossiele brandstof

De achilleshiel van wkk-centrales is dat die veelal werken op aardgas, een fossiele brandstof. “Zo’n 14 procent van de wkk-elektriciteit in België wordt nu al opgewekt op basis van biogas en biomassa. Maar als het over grote volumes gaat, zijn we nog afhankelijk van aardgas, en dat nog voor geruime tijd”, vertelde Senne Gabriels, directeur van sectororganisatie Cogen, eerder al op susanova.be. “Het is dus zaak om dat aardgas zo efficiënt mogelijk te gebruiken. En dat kan met wkk. Om je een idee te geven: met de huidige elektriciteitsproductie door wkk sparen we al het equivalent van het gasverbruik van zo’n 800.000 gezinnen uit.”

Bron: boerenbond.be

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!