Winnaar EU Sustainable Energy Awards motiveert 30.000 huishoudens om te kiezen voor hernieuwbare energie

De winnaars van de EU Sustainable Energy Awards zijn bekend. Het project ‘CLEAR 2.0’, dat huishoudens warm maakt voor hernieuwbare energie, kaapte de hoofdprijs weg in de categorie ‘Engagement’. De Europese Commissie beloont CLEAR 2.0 omdat het burgers inspireert een proactieve rol te spelen in de energietransitie in Europa.

Sarah Verhaegen | 24 juni 2020
Eu Sustainability Awards

De EU Sustainable Energy Awards worden uitgereikt aan uitzonderlijke mensen en projecten op vlak van innovatie in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.

CLEAR 2.0 is een project door en voor consumenten. Het motiveert hen om te investeren in hernieuwbare energie bij hen thuis. Dat deed CLEAR 2.0 door de twijfels van burgers serieus te nemen, hen beter te informeren en hen stap voor stap te ondersteunen bij de omschakeling naar systemen voor hernieuwbare energie. Via een online-platform konden burgers verschillende energietechnologieën vergelijken en zo de weg vinden naar de juiste investering voor hun specifieke huishouden.

Testcases bij consumenten in zes landen

Het project bracht in kaart wat de belangrijkste redenen zijn voor consumenten om hun gedrag te veranderen, en ging na hoe consumenten thuis energie efficiënter kunnen gebruiken door te monitoren en hen van betere informatie en uitrusting te voorzien. Tijdens de looptijd van het project testte CLEAR 2.0 technologieën voor hernieuwbare energie bij huishoudens in België, Italië, Portugal, Slovenië, Spanje en Tsjechië. Denk dan bijvoorbeeld aan zonnepanelen op daken en warmtepompen. Daarnaast werden groepen van energieconsumenten opgezet, bijvoorbeeld huiseigenaars, om technologieën voor hernieuwbare energie te zoeken en te testen. Via groepsaankopen konden ze vervolgens betere deals in de wacht slepen.

“Ons project heeft bijna 30.000 huishoudens in zes verschillende EU-landen gemotiveerd om te kiezen voor hernieuwbare energie bij hen thuis, goed voor een totale investering van 129 miljoen euro,” zegt Giorgia Caroli, programmamanager van CLEAR 2.0.

CLEAR 2.0 liep af in februari 2020 en werd gefinancierd via Horizon 2020, het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma. Horizon 2020 zorgt voor de nodige middelen om baanbrekende ontdekkingen en onderzoek van het lab naar de markt te brengen.

De twee andere finalisten van de EU Sustainable Energy Awards waren ‘Community-based Virtual Power Plant’ (CVPP) en ‘Friendly Bill’. CVPP is een nieuw model dat helpt om de productie en distributie van hernieuwbare energie lokaal te organiseren en een boost te geven. Friendly Bill helpt burgers om hun elektriciteitsfactuur te begrijpen en hun gewoontes met betrekking tot energieverbruik te veranderen.

Bron: EU Sustainable Energy Awards

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!