Windenergie op land levert kwart van stroom Vlaamse gezinnen

De Vlaamse windturbines op land leveren een kwart van het jaarlijkse stroomverbruik van de Vlaamse gezinnen. In totaal hebben de 510 windturbines een vermogen van 1150 megawatt. Dat meldt de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA).

15 juni 2018
Windrader 2215322 1920

VWEA verwacht dat de Vlaamse windenergie op land de komende jaren nog verder zal aangroeien. “We moeten binnen 10 jaar meer dan de helft van de Vlaamse gezinnen van groene stroom kunnen voorzien, alleen al met windenergie op land”, stelt Bart Bode, directeur van VWEA. Volgens VWEA is dat mogelijk omdat nieuwe windturbines een groter vermogen hebben. Om de verdere aangroei te stimuleren, rekent VWEA op “een ambitieus beleid dat de hindernissen voor de energietransitie wegwerkt en op een positieve ingesteldheid van lokale besturen om het Vlaamse beleid mee uit te dragen.”

Burgerparticipatie 

 VWEA benadrukt ook het belang van burgerparticipatie in de energietransitie. Dat wordt volgens de associatie ook gestimuleerd door de windsector zelf: “Onze bedrijven besteden veel zorg aan het informeren van omwonenden en het creëren van betrokkenheid en draagvlak. Dat wordt sterk geapprecieerd door de burger”, aldus Bode.

De resultaten werden bekendgemaakt naar aanleiding van de Dag van de Wind op 15 juni, een internationaal initiatief gecoördineerd door WindEurope en het Global Wind Energy Council. Op deze dag organiseren nationale associaties, zoals VWEA, activiteiten die burgers in contact brengen met windenergie en de mogelijkheden van de sector.

Bron: VWEA, Global Wind Report 2017

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!