Wie auto wegdoet krijgt korting op alternatieven

Antwerpenaars die hun wagen wegdoen, kunnen van de stad een tegemoetkoming krijgen voor een MaaS-abonnement. Zulke platformen voor deelmobiliteit worden steeds populairder.

Katleen Put | 13 juni 2019
Jongeren willen geen bedrijfswagen meer

Een Mobility as a Service (MaaS)-systeem brengt meerdere vervoermogelijkheden samen in één applicatie: openbaar vervoer, deelfietsen en deelwagens, taxi’s, laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen ... Gebruikers kunnen via het platform hun route plannen en tickets kopen. Antwerpen telt al meerdere aanbieders van MaaS, zoals Pikaway, Mobiflow en Whim. Een abonnement kost tot 500 euro per maand.

Subsidie

Vanaf 1 juli 2019 kunnen inwoners van Antwerpen 10 procent van de prijs voor een MaaS-abonnement terugkrijgen, en dat tot 50 euro per maand. Met die financiële steun wil het stadsbestuur mensen stimuleren om meer gebruik te maken van deelmobiliteit en zich minder met de wagen te verplaatsen. Voorwaarde is wel dat aanvragers afstand doen van hun eigen wagen of bedrijfswagen. “Met een MaaS-abonnement kunnen alle Antwerpenaars mobiliteitsoplossingen op maat samenstellen, gebaseerd op hun eigen behoeften”, zegt mobiliteitsschepen Koen Kennis in Het Nieuwsblad. “We verplichten de mensen tot niets, maar willen hen verleiden om zich duurzamer te gaan verplaatsen.”

Meer info: www.slimnaarantwerpen.be

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!