Op 15 maart spijbelen jongeren wereldwijd voor het klimaat

De klimaatacties van spijbelende studenten verspreiden zich als een lopend vuurtje over de wereld. Vrijdag zijn in minstens 98 landen acties aangekondigd voor het klimaat.

13 maart 2019
Dzek1D Bww Aind6U

Van ’s werelds noordelijkste stad Longyearbyen tot Kaapstad in Zuid-Afrika en van Anchorage in Alaska tot de Japanse hoofdstad Tokio: jonge mensen maken zich overal ter wereld op om vrijdag de school te verlaten om op straat te komen voor het klimaat. De actie moet de grootste tot nog toe worden.

Op de website Fridays for the Future, de organisatie opgestart naar aanleiding van het protest van Greta Thunberg, zijn al 1325 acties geregistreerd in 98 landen.

Uniek

“De situatie die we vandaag zien is uniek”, zegt Linus Steinmetz, woordvoerder van Fridays for the Future. “We zijn de laatste generatie met een realistische kans om de klimaatcatastrofe te vermijden. Volgens het VN-klimaatpanel hebben we minder dan twaalf jaar om de nodige veranderingen in gang te zetten, maar we beschikken over de middelen.”

De klimaatspijbelaars eisen van hun regeringen dat die hun beleid helemaal in lijn brengen met Klimaatakkoord van Parijs, om de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden.

Imminente crisis

George Bond, een vijftienjarige student uit het Britse Dorset, vertelt dat hij van zijn regering verwacht dat ze de noodtoestand afkondigt en jonge mensen meer betrekt bij het beslissingsproces. “We leven in een staat van imminente klimaatcrisis”, zegt hij. “We moeten dus onmiddellijke en drastische stappen nemen om de ecologische veranderingen die we in gang hebben gezet terug te draaien.”

De beweging krijgt ook wereldwijd kritiek omdat ze kinderen zou aanzetten te spijbelen. Maar de spijbelaars zelf, die vaak te jong zijn om te stemmen, voeren aan dat het de enige manier is om hun stem te laten horen.

“De reden dat zoveel studenten zich bij het protest aansluiten, is dat ze hun geloof in de volwassen politici zijn kwijtgeraakt”, zegt Steinmetz. “We geloven niet meer in een echte verandering in het klimaatbeleid of in de toekomst voor onze generatie. Als volwassenen zich niet verantwoordelijk gedragen, zien we het als internationale jongerenbeweging als onze plicht om de stem van de redelijkheid te zijn.”

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!