Wereldspelers investeren steeds meer in hernieuwbare energie

Wereldwijd schakelen alsmaar meer toonaangevende bedrijven over op hernieuwbare energie. Dat is de conclusie van een rapport van The Climate Group, een non-profitorganisatie die maatregelen tegen de klimaatverandering wil versnellen.

Lien Moris | 24 januari 2018
Eoly Windmolen Laekebeek Colruyt Group
Windturbine van Eoly (energiebedrijf Colruyt Group) aan het Colruyt Group-distributiecentrum in Laekebeek
Colruyt Group

Het rapport geeft een stand van zaken van RE100, een initiatief van The Climate Group en non-profitorganisatie CDP, dat meer dan honderd invloedrijke bedrijven van over de hele wereld verzamelt. Samen verbruiken ze meer dan 159 terawattuur elektriciteit per jaar – genoeg om heel Polen van energie te voorzien. Ook ons land is vertegenwoordigd in de lijst, met AB InBev, Colruyt Group en Proximus.

De RE100-bedrijven engageren ze zich om 100 procent van hun elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen. Op dit moment zitten ze gemiddeld aan 32 procent hernieuwbare energie. 28 bedrijven, waaronder Microsoft en tapijtenmultinational Interface, hebben het doel al gehaald en draaien volledig op hernieuwbare energie. In 2016 produceerden 56 bedrijven bovendien een deel van hun elektriciteit zelf, goed voor een negenvoud van de energie die het jaar daarvoor door de deelnemers geproduceerd werd. In het rapport komt ook naar voren dat de omschakeling veel bedrijven financiële voordelen oplevert.

Obstakels

In Europa staan landen als Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk op kop, blijkt uit het rapport. In andere landen zorgen beleidsbarrières vaak voor een rem. “Europa moet een beter en meer ondersteunend beleid creëren om die barrières weg te werken, zodat duurzame investeringen nog meer ruimte krijgen”, zegt Sam Kimmins van The Climate Group. Ook een gebrek aan geschikte contracten of certificaten vormt voor veel bedrijven nog een obstakel.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!