Een volledig circulaire economie zorgt voor een vermindering van 60 procent van onze voetafdruk

Het volledige potentieel van een circulaire economie inzetten om de klimaatuitdagingen aan te gaan. Dat is de doelstelling van de 750 deelnemers aan het internationale World Resources Forum 2019. Het toonaangevende congres opende gisteren de deuren in Antwerpen.

Inès Aoun | 26 februari 2019
D0 Pau Ye Ww Aavp Qx

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60 procent van wat we uitstoten aan broeikasgassen rechtstreeks gelinkt kan worden aan de manier waarop we grondstoffen en materialen gebruiken. Het gaat over de ontginning van ruwe materialen, het transport ervan, het verwerken van het afval, het verlies bij de recyclage, het gebruik van materialen voor het bouwen of produceren van consumptiegoederen … We moeten dus niet alleen onze energievoorziening onder de loep nemen, maar ook inzetten op het sluiten van de materialencycli en evolueren naar een circulaire economie. Dat is ook een van de centrale bevindingen van het nieuwe OVAM-rapport ‘7 boodschappen over circulaire economie en klimaatverandering’.

Spannende uitdaging

Hoe we die omslag concreet moeten aanpakken? Dat bespreken ondernemers, onderzoekers en overheden uit 65 landen op het WRF-congres in Antwerpen. Ze praten er over de innovatieve en baanbrekende projecten, onderzoeken en initiatieven die de transitie naar een kringloopeconomie aandrijven en die bovendien cruciaal zijn om de SDGs te behalen. Of zoals Janez Potočnik (voormalig Europees commissaris voor Milieu en huidig medevoorzitter van het International Resource Panel van de VN) het verwoordde: “we hebben meer creatieve destructie nodig dan destructieve creativiteit.”

Hoewel we in Vlaanderen al erg goed bezig zijn, is er volgens Henny De Baets van de OVAM, medeorganisator van het congres, ook hier nog werk aan de winkel. “Ons milieubewustzijn is de afgelopen jaren snel geëvolueerd. In Vlaanderen recycleren we meer dan 70 procent van het afval en zijn we tot het besef gekomen dat het een waardevolle grondstof kan zijn. Maar we staan voor de grootse uitdaging van ons tijdperk. Het is misschien wel de moeilijkste, maar zeker ook de spannendste van alle uitdagingen: de overgang naar een circulaire economie. Onze rol als overheidsorganisatie is om ervoor te zorgen dat positieve initiatieven kunnen groeien en bloeien tot ze zo groot zijn dat ze door iedereen aanvaard worden en zelfs mainstream zijn geworden.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!