We gooien elk jaar bijna een miljard ton voedsel weg

Er gaat jaarlijks 121 kilogram voedsel per persoon verloren of 931 miljoen ton wereldwijd. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de VN. Opvallend: het probleem beperkt zich niet alleen tot rijke landen.

8 maart 2021
32986499598 294328A458 C

Volgens het nieuwe rapport van de UN Environment Programme (UNEP) belandde in 2019 maar liefst 931 miljoen ton voedsel, of 17 procent van de totale hoeveelheid beschikbaar voor consumenten, in de vuilnisbakken van gezinnen, winkels, en restaurants. Als al dat voedsel in vrachtwagens van 40 ton geladen zou worden, zou de rij lang genoeg zijn om zeven keer om de aarde te cirkelen.

Per wereldburger wordt jaarlijks 121 kilogram voedsel weggegooid, blijkt uit het rapport. Het grootste deel daarvan – gemiddeld 74 kilogram per persoon - eindigt in de vuilnisbak van de gezinnen. In België zitten we wel sterk onder dat gemiddelde, met 50 kilogram voedselverlies per persoon voor huishoudens (al worden daarvoor cijfers van de Vlaamse monitoring 2017 gebruikt). Gezinnen uit Slovenië en Oostenrijk gooien nog minder voedsel weg, respectievelijk 36 kilogram en 39 kilogram.

In het rapport onderzocht UNEP het voedselverlies in 54 landen. Opvallend is dat het probleem zich niet beperkt tot de rijke landen. Het probleem blijkt overal nagenoeg even groot, hoewel de data uit ontwikkelingslanden wel veel schaarser zijn.

Klimaat en honger

Die verspilling heeft grote gevolgen voor het milieu, de maatschappij en de economie, stelt het rapport. “Minder voedsel verspillen zou de uitstoot van broeikasgassen verminderen, de vernietiging van de natuur door landgebruik en vervuiling vertragen, de honger verminderen en geld besparen, en dat in een tijd van wereldwijde recessie”, zegt Inger Andersen, uitvoerend directeur van het VN-milieuprogramma UNEP.

In 2019 kampten 690 miljoen mensen met honger, en dat aantal zal naar verwachting sterk stijgen door de impact van de pandemie.

Volgens het rapport koopt niemand voedsel met de intentie om het weg te gooien, en denken veel mensen dat de dagelijkse kleine beetjes afval weinig uitmaken. Bewustwording is daarom heel belangrijk, zeggen de auteurs van het rapport. Overheden kunnen veel doen, maar ook de consument heeft een belangrijke rol. Eenvoudige ingrepen zoals de ijskast controleren voor je gaat winkelen, koken met overschotten en de juiste porties afmeten, levert al heel wat besparingen op.

OVAM heeft vorig jaar trouwens een nieuw ontwerp voor een Vlaams actieplan 'Voedselverlies en biomassa(rest)stromen circulair 2021-2025'gepubliceerd. Daarin staat onder andere dat het voedselverlies in Vlaanderen tegen 2025 30 procent moet dalen.

Bron: IPS, eigen verslaggeving

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!