Waterstof voor koolstofarme staalproductie

Het Duitse Thyssenkrupp Nucera zal 30 elektrolysers leveren aan H2 Green Steel. Daarmee zal de Zweedse startup groene waterstof maken om jaarlijks 5 miljoen ton staal met een lage koolstofvoetafdruk te produceren.

Saar Van Acker | 31 mei 2023
Staal Yasin Hm Z Hk G Tttds Unsplash

Wereldwijd werd er in 2021 zo’n 1.951 miljoen ton staal geproduceerd. Hoewel we ook steeds meer staal recycleren – in 2021 zo’n 503 miljoen ton – zorgt de productie van primair staal nog altijd voor een aanzienlijke CO2-uitstoot. De voornaamste boosdoener daarbij is het gebruik van steenkool, maar er bestaat een duurzamer proces dat voornamelijk gebruik maakt van (groene) waterstof en elektriciteit.

Waterstof als antwoord

Het Duitse Thyssenkrupp Nucera maakt elektrolysers om groene waterstof te produceren. Het levert momenteel al aan Air Products in Saudi-Arabië, Unigel in Brazilië, en Shell in de haven van Rotterdam. Vanaf de tweede helft van 2024 kan het H2 Green Steel aan die lijst toevoegen. Thyssenkrupp Nucera zal ruim 30 elektrolysers aan de Zweedse startup leveren, samen goed voor een vermogen van meer dan 700 megawatt. Zo zal H2 Green Steel een van de grootste waterelektrolyse-installaties in Europa creëren.

De Zweedse speler wil vanaf 2030 jaarlijks 5 miljoen ton groen staal produceren. Daarvoor zal het groene waterstof maken met de elektrolyse-installatie in de fabriek in Boden. Die locatie beschikt over een constante toevoer van hernieuwbare elektriciteit (waterkracht en windenergie). Op die manier kan H2 Green Steel de koolstofemissies tot 95% verminderen in vergelijking met conventionele staalproductie.

Bronnen: statista.com, thyssenkrupp.com

SDG

Industrie, innovatie en infrastructuur

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!