Wasmachines zijn grootste oorzaak van plasticvervuiling in zee

Niet achteloze badgasten maar draaiende wasmachines zijn de grootste bron van plasticvervuiling in zee. Dat besluiten onderzoekers van de universiteit van Tarragona na analyses van zeewater- en bodemstalen. Tot 57 procent van het plastic op Spaanse stranden blijkt afkomstig te zijn van kledij.

Katleen Put | 13 juni 2019
Wasmachine
Microplastics van kledij belanden via het afvalwater van wasmachines in de zee.

De onderzoekers zochten niet alleen naar plastic zakken en drijvende flesjes, maar ook naar microplastics in het water en de bodem. Zulke plasticdeeltjes belanden via rivieren en rioolbuizen in de zee. Microplastics zwerven onder meer rond in industrieel afvalwater, maar ook wasmachines blijken voor een flinke vervuiling te zorgen. Tot 57 procent van al het plastic in het zeewater rond de Spaanse badstad Tarragona is afkomstig van kledij. Waterzuiveringsstations filteren die microplastics deels uit ons water, maar een volledige zuivering lukt (nog) niet. Eenmaal de microplastics in zee zijn beland, worden ze nooit helemaal afgebroken. De golven en het zonlicht splitsen ze wel op in steeds kleinere plasticdeeltjes. Zo worden microplastics (max. 5 millimeter groot) verder afgebroken tot nanoplastics (een miljoenste van een millimeter).

Ongezond

De plasticvervuiling in zee vormt een reële bedreiging voor onze gezondheid. Vissen, schelpen en kreeftachtigen slikken regelmatig een portie plasticdeeltjes in. Sommige sterven daaraan, andere belanden met plastic en al op ons bord. Onderzoekers van de Canadese universiteit van Victoria stellen dat een gemiddelde mens elk jaar 70.000 minuscule plasticdeeltjes binnenkrijgt. Die zijn onder meer afkomstig van vis en schelpdieren, maar ook van plastic waterflesjes en allerlei plastic voedselverpakkingen. De mogelijke gevolgen van die plasticconsumptie worden nog in kaart gebracht, maar de onderzoekers ijveren alvast voor meer terughoudendheid in het gebruik van plastic voor drank- en voedselverpakkingen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!