"Wanneer de overheid tekortschiet, staan er burgers op"

Met de Klimaatbossencampagne roept BOS+ op om meer bomen aan te planten en Vlaanderen zo te wapenen tegen de klimaatverandering. Ook nodig volgens de organisatie: een nieuwe generatie politici die een doortastend klimaatbeleid voert.

Tom Wolfs | 21 januari 2019
Img 0592
BOS+

BOS+, de organisatie die zich inzet voor bosbehoud in Vlaanderen en in de rest van de wereld, komt haar belofte na. Voor elke deelnemer aan de klimaatmars op 2 december (zo’n 75.000 volgens de organisatoren) zullen ze een vierkante meter bos aanplanten. Daarmee zijn ze gisteren gestart.

De organisatie had die belofte samen met Climate Express en de Klimaatcoalitie gemaakt in de aanloop naar de mars. De hoge opkomst zorgt nu dus voor 75.000 vierkante meter nieuw bos in Vlaanderen en rond de evenaar. De eerste bomen werden alvast aangeplant in Kortrijk, Willebroek en Ecuador. Later dit jaar, wanneer het regenseizoen er start, komen daar ook nieuwe bomen in Oeganda bij.

Radicale vergroening

De 7,5 hectare nieuw bos vormt nog maar het begin van haar Klimaatbossencampagne. Samen met burgers, middenveldorganisaties en bedrijven die werk maken van verduurzaming streeft de organisatie concrete veranderingen na op het terrein. Zo wil ze ruimte creëren voor nieuwe bossen en groenvoorzieningen die Vlaanderen wapenen tegen de klimaatverandering.

“We nemen de vlucht vooruit en lanceren een grote Klimaatbossencampagne met bijhorend fonds waarmee we onze schouders zetten onder een radicale vergroening van Vlaanderen”, zegt Bert De Somviele, directeur van BOS+. “De geschiedenis leert dat wanneer de overheid tekortschiet, er burgers opstaan. Niet alleen om te eisen dat er een ander beleid wordt gevoerd, maar ook om zelf de handen uit de mouwen te steken en het hoofd te bieden aan maatschappelijke uitdagingen.”

Volgens De Somviele wordt dat scenario ook plausibel voor de klimaatproblematiek: “Het zullen de burgers zijn die Vlaanderen op het juiste klimaatpad dwingen.”

Nieuwe generatie politici

BOS+ noemt de strijd om bosbehoud en vergroening onmisbaar binnen een ambitieus klimaatbeleid. “De dramatische Vlaamse ontbossingscijfers van de afgelopen jaren bewijzen dat dit nog steeds geen prioriteit is voor Vlaanderen”, zegt De Somviele.

Daarnaast heeft de organisatie ook kritiek op de aangekondigde betonstop: “Hoewel er tegen 2040 geen nieuwe open ruimte meer mag worden aangesneden in Vlaanderen, nam de bebouwing in werkelijkheid toe met maar liefst 7 hectare per dag”, aldus De Somviele.

Volgens BOS+ is er daarom nood aan een nieuwe generatie politici. “Beleidsmakers voor wie het aangaan van de klimaatuitdaging niet langer een loze belofte is.”

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!