Wallonië start proefproject tegen zwerfblikjes

Vanaf september zullen 24 Waalse gemeenten twee jaar lang weggegooide blikjes terugnemen. Elk opgeraapt blikje kan ingeruild worden voor een bon van vijf eurocent, te spenderen bij lokale handelaars.

Tom Wolfs | 26 juli 2018
Can 696583 1920

Het proefproject is een initiatief van de Waalse regering en kwam tot stand in samenspraak met de verpakkingssector en de vzw ‘Wallonie Plus Propre’.

Geen meerprijs

Gedurende twee jaar kunnen inwoners van de 24 deelnemende gemeenten zwerfblikjes inwisselen voor een aankoopbon van vijf eurocent. Die bon kunnen ze vervolgens uitgeven bij hun lokale handelaars. Belangrijk: enkel weggegooide blikjes komen in aanmerking. Blikjes die Waalse gezinnen thuis consumeren, moeten in de PMD-zak of naar het containerpark.

Waals minister van Milieu Carlo Di Antonio benadrukt dat de prijs van een blikje niet zal stijgen: “De premie van vijf eurocent wordt gefinancierd door de verpakkingssector. Ter vergelijking: bij statiegeld betaalt de consument het supplement. Die krijg dat bedrag terug wanneer hij de verpakking inlevert.”

Openbare netheid

Met het proefproject wil de Waalse regering nagaan of de premie positieve gevolgen heeft voor de openbare netheid. Voor, tijdens en na het project komt er een evaluatie van de impact op de blauwe zak en op het zwerfvuil in de gemeenten.

Voor de inzameling zelf worden twee scenario’s uitgetest: een systeem van automatische terugname (via een machine) en een van manuele terugname (via gemeentepersoneel). Beide scenario’s worden na het eerste jaar met elkaar vergeleken. Indien nodig volgen er aanpassingen.

En Vlaanderen?

Ook Vlaanderen bindt de strijd aan met zwerfvuil. De Vlaamse Regering keurde recent een reeks maatregelen goed die de verspreiding van plastic in het milieu moeten voorkomen. Zo horen gratis plastic zakjes aan de kassa binnenkort tot het verleden, net als onnodige stickers op groenten en fruit.

De Vlaamse Regering trekt de verpakkingsproducenten bovendien mee in het bad. Tegen 2022 moeten zij 90 procent van alle drankverpakkingen inzamelen en recycleren. Tegen 2025 ook 95 procent van de huishoudelijke verpakkingen. Als die doelstellingen niet gehaald worden, komen er boetes voor de sector. Het veelbesproken statiegeld op blikjes en plastic flessen wordt voorlopig niet ingevoerd.

Bron: Vilt

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!