Plus Vraag naar duurzame jobs stijgt

Het aantal werknemers met een groene job is met 38 procent gestegen sinds 2015 of zo’n 6 procent per jaar. Dat blijkt uit een LinkedIn-rapport. Opvallend: in het rapport staat dat België een van de 25 landen is die de genderkloof in de duurzaamheidssector tracht te dichten.

Inès Aoun | 25 maart 2022
Zonnepanelen

LinkedIn lijst in haar rapport ‘Global Green Skills Report 2022’ vijf trends op. Het hogere aanwervingstempo is er daar een van. In Europa ligt dat percentage trouwens met 11,3 procent nog hoger dan in de rest van de wereld. Maar het socialemediabedrijf waarschuwt er ook voor dat er meer vraag is dan aanbod. Op vijf jaar tijd groeide het aandeel vacatures jaarlijks met 8 procent terwijl het aantal werknemers met de juiste ‘groene’ vaardigheden slechts met 6 procent steeg. Zowel beleidsmakers, bedrijfsleiders als werknemers moeten hier aandacht voor hebben, aldus LinkedIn.

Genderkloof

Toch een lichtpuntje? De duurzame skills waar werkgevers naar op zoek zijn, matchen met die van werknemers. Het gaat dan bijvoorbeeld over CSR-manager, hernieuwbare energie-expert, ecosysteemmanagement … Het zijn wel vooral mensen met een hoger diploma die die skills bezitten. Al gaat dat niet op voor België. Bij ons stijgt zowel het aantal mensen met duurzame skills zonder als met een hoger diploma. Volgens LinkedIn gaapt er ook nog wel een grote kloof tussen vrouwen en mannen. Het aandeel vrouwen in duurzame jobs stijgt dan wel, maar het aantal mannen stijgt veel sneller. Opvallend: België behoort tot 1 van de 25 landen die de genderkloof aan het dichten is. Voor elke groep van 100 mannen met duurzame vaardigheden, zijn er 63 vrouwen met diezelfde vaardigheden. Daarmee liggen we een puntje hoger dan het globale gemiddelde. Cyprus, Malta, Ierland, Nederland en Denemarken dichten de genderkloof veel sneller.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.