Vormen 1 biljoen bomen goedkoopste oplossing tegen klimaatverandering?

Volgens Zwitserse onderzoekers is er wereldwijd maar liefst 1,7 tot 1,8 miljard hectare beschikbaar om meer dan 1 biljoen bomen te planten. Daarmee pakken we volgens het IPCC de klimaatverandering op een efficiënte manier aan.

Ellen Vervoort | 8 juli 2019
Spencer Watson 2097555518
Foto door Spencer Watson

Onderzoekers van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie analyseerden tienduizenden satellietbeelden. Wat bleek? Een gebied zo groot als de Verenigde Staten en China samen kent nauwelijks menselijke activiteit: er wordt geen voedsel verbouwd en mensen wonen er niet. Op die 1,7 tot 1,8 miljard hectare kunnen in totaal ruim 1,2 biljoen bomen groeien. Die vormen samen een bladerdek van 0,9 miljard hectare.

Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Science, bouwt voort op eerdere analyses. Zo berekende het VN-klimaatpanel IPCC dat er bovenop het radicaal tegengaan van de CO2-uitstoot in 2050 zeker 1 miljard hectare aan bos extra nodig is om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden, zoals de klimaatdoelstellingen van Parijs voorschrijven.

205 miljard ton CO2

Bomen onttrekken CO2 aan de atmosfeer en zetten die om in materie en zuurstof. Planten we 1,2 biljoen bomen, dan halen we maar liefst 205 miljard ton CO2 uit de lucht, goed voor twee derde van de ongeveer 300 miljard CO2 ton die de mens sinds de industriële revolutie heeft uitgestoten.

Om andere broeikasgassen zoals methaan of stikstofoxide uit de atmosfeer te onttrekken, komen volgens het IPCC-rapport methodes als fotokatalyse in aanmerking. Maar er is nog heel wat onderzoek nodig naar de efficiëntie, kosten en impact daarvan.

50 tot 100 jaar

Onze broeikasgasuitstoot (van koolstof, methaan, stikstofoxide…) reduceren tot nul blijft wel enorm belangrijk als we de klimaatcrisis niet nog willen verergeren, weet leidend onderzoeker Tom Crowther. Want zelfs als we meteen 1 biljoen bomen planten, duurt het nog minstens 50 tot 100 jaar vooraleer zij hun maximale capaciteit om CO2 te capteren hebben bereikt.

“Het planten van bomen is op zich eenvoudig. Maar je moet wel de kennis, de kwekerijen en het draagvlak hebben om bos te planten”, waarschuwt hoogleraar Europese bosbouw en IPCC-auteur Gert-Jan Nabuurs in De Morgen. Bomen die gewoon vergaan, geven hun koolstof immers weer gewoon af aan de atmosfeer. De vraag naar hout moet dus voldoende groot zijn.

Investeringen

Vandaag bestaan er al heel wat initiatieven die bossen heraanplanten, denk maar aan the Bonn Challenge, die met de steun van 48 landen 350 miljoen hectare bos wil planten tegen 2030. Maar hoe we zo’n bebossing op gigantische schaal moeten organiseren en financieren, wordt in het onderzoek niet besproken.

Tom Crowther heeft daar wel zijn eigen mening over. In The Guardian pleit hij voor financiële stimuli voor landeigenaars en een hoge efficiëntie. “De meest efficiënte projecten kosten slechts 30 Amerikaanse dollar cent per boom. In totaal zou de aanplanting van 1 biljoen bomen dus niet meer dan 300 miljard dollar (267,5 miljard euro, red.) mogen kosten.” Dat bedrag is veel kleiner dan wat hoogtechnologische, maar dure en weinig rendabele methoden beloven.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!