Diepzeemijnbouw verwijst in de eerste plaats naar het verzamelen van polymetallic nodules of metaalknollen, klompen die op de zeebodem liggen en metalen zoals nikkel, kobalt, koper en mangaan bevatten. In die vorm zou er op de zeebodem meer van die metalen te ontginnen zijn dan in alles reserves op land samen. Maar de ecologische impact van diepzeemijnbouw is nog niet duidelijk. Aan de ene kant is er op de zeebodem weinig biomassa te vinden, vergeleken met biotopen op land. Aan de andere kant is de biodiversiteit er zeer groot en kwetsbaar en weten we nog niet welke invloed diepzeemijnbouw zou hebben op de immense hoeveelheden koolstof die zijn opgeslagen in de zeebodem. De International Seabed Authority (ISA) bestaat uit 178 landen en de Europese Unie die het VN-Zeerechtverdrag ondertekenden. De ISA werd in 1994 specifiek opgericht om de ontginning van de zeebodem te reguleren en controleren.
Top zonder akkoord
Bij de meest recente top van de ISA in Jamaica bereikten de lidstaten geen akkoord over diepzeemijnbouw. Ze spraken wel af om op de volgende vergadering, midden 2024, verder te praten over de toekomst van diepzeemijnbouw en de bescherming van de oceanen. Milieu-organisaties reageerden alvast opgelucht op het nieuws.
“De natuur in de diepzee lijkt misschien ver weg en onzichtbaar, maar speelt een belangrijke rol”, reageert WWF-ambassadeur André Kuipers. “Oceanen zijn van levensbelang, ook voor het tegengaan van de klimaatcrisis. We mogen onze oceanen niet verder beschadigen voor economische belangen, als de langetermijngevolgen van dit soort nieuwe activiteiten niet te overzien zijn.”
WWF lanceerde eerder al een ‘No Deep Seabed Mining Initiative’. Ondertussen hebben al 21 landen zich aangesloten bij die oproep voor een verbod of een moratorium op diepzeemijnbouw. Daarnaast kondigden bedrijven die 32 procent van de mondiale tonijnindustrie vertegenwoordigen hun bezorgdheid aan en 37 financiële instellingen die meer dan 3,3 biljoen euro aan activa beheren willen eerst de potentiële risico's goed in kaart brengen. Volgens milieuorganisatie Greenpeace verzetten ook inheemse bevolkingsgroepen en meer dan 750 wetenschappers zich tegen diepzeemijnbouw.