Plus Voor het eerst meer elektriciteit uit wind en zon dan uit gas in EU in 2022

In 2022 waren wind en zon goed voor een vijfde (22 procent) van de elektriciteitsmix in de EU. Fossiel gas belandde met 20 procent op de tweede plaats. Dat blijkt uit de jaarlijkse European Electricity Review van denktank Ember.

Lien Moris | 6 februari 2023
Wind 3399460 1920

Steenkool was vorig jaar nog goed voor 16 procent en waterkracht- en nucleaire centrales maakten samen 32 procent van de elektriciteitsmix uit. De overige 10 procent omvat bio-energie, andere fossiele brandstoffen en andere hernieuwbare energiebronnen.

Schaalvergroting

Als oorzaak wijst Ember op de politieke reactie van Europa op de inval van Rusland in Oekraïne, die de elektriciteitstransitie versneld heeft. De nadruk ligt nu op een snelle vermindering van de vraag naar gas, terwijl tegelijkertijd steenkool geleidelijk wordt afgeschaft, stellen de onderzoekers.

“Dat betekent dat er een enorme schaalvergroting van schone energie op komst is: de waterkrachtproductie zal weer aantrekken, de Franse kerncentrales zullen terugkeren, de ontwikkeling van wind- en zonne-energie zal versnellen en de vraag naar elektriciteit zal de komende maanden waarschijnlijk blijven dalen. In 2023 zal Europa getuige zijn van een enorme daling van fossiele brandstoffen - van kolen, ja, maar vooral van gas.” Concreet verwacht Ember een daling van fossiele stroom van 20 procent.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.