Voor het eerst meer dan 10 miljoen banen in hernieuwbare energie

Voor het eerst werken er wereldwijd meer dan 10 miljoen mensen in de sector van de hernieuwbare energie. Dat komt door een forse groei in 2017.

9 mei 2018
Solar Panels 1794467 1280

Vorig jaar kwamen er meer dan 500.000 banen bij in de hernieuwbare energiesector, een groei van 5,3 procent in vergelijking met 2016. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Internationale Agentschap voor Hernieuwbare Energie (Irena). Door de forse groei in 2017 staat de teller nu op 10,3 miljoen banen. Het is voor het eerst dat de kaap van 10 miljoen gerond wordt.

28 miljoen banen

De landen met het meeste werkgelegenheid in deze sector zijn China, Brazilië, de VS, India, Duitsland en Japan. In die landen is 70 procent van alle werknemers in de hernieuwbare energiesector tewerkgesteld. Ook opvallend: 60 procent van alle banen bevindt zich in Azië. “Deze gegevens ondersteunen onze analyse dat het koolstofarm maken van het mondiale energiesysteem de wereldeconomie kan doen groeien en tegen 2050 tot 28 miljoen banen in de sector kan creëren”, zegt Adnan Amin, directeur-generaal van Irena.

Vooral zonne-energie

De meeste banen zijn te vinden in de zonne-energiesector. Die is goed voor 3,4 miljoen banen, een stijging van bijna 9 procent in vergelijking met 2016. Vorig jaar werd 94 gigawatt aan zonne-energie geïnstalleerd, een record. Vooral in China groeit zonne-energie sterk. Het aantal banen vermeerderde er met maar liefst 13 procent, goed voor 2,2 miljoen jobs. Daarmee neemt China twee derde van de tewerkstelling in de zonne-energiesector voor zijn rekening. Japan, de VS, India en Bangladesh sluiten de top vijf af. 

In de windenergiesector zijn er minder landen actief, maar is de werkgelegenheid meer gelijkmatig verspreid. Opnieuw is China koploper met 44 procent van de banen in de windenergiesector, Europa vult 30 procent van de banen in en Noord-Amerika 10 procent.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!