MVO

Plus "Voor divers en inclusief ondernemen bestaan er geen quick wins"

In bepaalde sectoren zijn er op de Vlaamse werkvloeren nauwelijks mensen met buitenlandse roots te bespeuren. Sommige bedrijven doen nochtans hun best voor meer diversiteit. Dat gebeurt met wisselend succes. Sana Sellami van Untitled Workers Club, een agentschap dat gespecialiseerd is in inclusie en diversiteit, legt de valkuilen bloot.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine inclusie & diversiteit
Inès Aoun | 20 april 2022
Voor-divers-en-inclusief-ondernemen-bestaan-er-geen-quick-wins

Sana Sellami heeft een doctoraat in de toegepaste economische wetenschappen en werkt al jaren als diversiteits- en inclusie-expert. Ze zag al verschillende termen de revue passeren in de context van de personeelsbezetting in bedrijven. “Vroeger noemden deskundigen het de doelgroepenbenadering of de activering van minderheidsgroepen. De nadruk lag vooral op fixing the minority. Het probleem leek dus te liggen bij de minderheidsgroepen.” Nu zijn we geland op ‘diversiteit’ en ‘inclusie’. Toch zorgen ook die termen voor verwarring. “Vaak wordt het inclusieverhaal beperkt tot mensen met een verschillend geloof, gender, cultuur … Dat is diversiteit. Inclusief ondernemen gaat over de vraag: Hoe gaan we om met diversiteit? Voelt iedereen zich goed in het team? Kan elke werknemer volledig zichzelf zijn? Wordt iedereen op een gelijkwaardige manier behandeld? Het principe van inclusie mag niet uit het oog verloren worden.”

Als Sana Sellami vóór de coronapandemie werd uitgenodigd voor een training, moest ze de bedrijfsleiders vaak eerst nog overtuigen van de voordelen van diversiteit op de werkvloer. “Als er dan al iets werd gedaan, ging het om ad-hocinitiatieven.” De dood van George Floyd en Black Lives Matter heeft veel losgemaakt, zeker bij internationale bedrijven. “De vraag naar verandering komt nog vaak van de werknemers zelf, al wordt het draagvlak bij de mensen aan de top groter. Zij zien er steeds meer het belang van in.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.