Volvo verkoopt tegen 2030 alleen nog elektrische auto’s

De CEO van Volvo Cars Håkan Samuelsson heeft aangekondigd dat er vanaf 2030 enkel elektrische auto’s van de band zullen rollen. Het is al het derde automerk op korte tijd dat zo’n aankondiging doet.

Inès Aoun | 2 maart 2021
Volvo Xc40 Recharge P8
Volvo bracht vorig jaar zijn eerste elektrische auto op de markt.

Wie over tien jaar nog een Volvo wil kopen, zal dan enkel nog de keuze hebben uit elektrische modellen. Hybride, diesel- en benzinewagens worden vanaf 2030 niet meer gemaakt. Opmerkelijk is ook dat de elektrische wagens alleen online te koop zullen zijn.

Fabriek in Gent

De komende vijf jaar zal de autobouwer nieuwe modellen op de markt brengen. Volvo lanceerde vorig jaar pas zijn eerste elektrische wagen. Het tweede model, dat vandaag wordt onthuld, zal in Gent gebouwd worden. Het Chinees-Zweedse automerk heeft de voorbije jaren flink geïnvesteerd in de Gentse fabriek. Zo bouwde het er vorig jaar een hoogtechnologische batterijenfabriek.

Geen toekomst voor diesel en benzine

Volvo is al het derde automerk op korte tijd dat aankondigt dat het zal overschakelen op elektrische modellen. De autobouwer is wel de eerste die diesel- en benzineauto’s expliciet ten grave dragen. “Auto’s met een verbrandingsmotor zijn geen lang leven beschoren”, aldus Hendrik Green, Chief Technology Officer bij Volvo Cars. We maken er werk van om tegen 2030 enkel nog elektrische wagens te bouwen.”

Jaguar en Ford zijn hetzelfde van plan, respectievelijk in 2025 en 2030. Al worden alle auto’s van Jaguar (inclusief de Land Rover) pas helemaal emissievrij tegen 2039. En Ford focust voorlopig enkel op de Europese markt. Autokenners verwachten dat nog meer automerken zullen volgen. Vele Europese landen hebben immers aangekondigd dat ze de verkoop van diesel- en benzinewagens tegen 2030 verbieden.

Bron: Volvo Cars, VRT NWS, Cleantechnica

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!