Plus Volvo ontvangt eerste lading staal gemaakt zonder fossiele brandstof

Het Zweedse Hybrit-project produceerde voor het eerst staal met groene waterstof en hernieuwbare energie. Het nieuwe proces moet de volledige staalsector van Zweden klimaatneutraal maken tegen 2045.

Koenraad Coel | 20 augustus 2021
Hybrit Dr Pilot 20 12 17 Fotograf Asa Backlin 1024X683
Hybrit piloot installatie in Luleå
Åsa Bäcklin/HYBRIT

De productie van staal gaat gepaard met een enorme impact op ons klimaat. Volgens cijfers van het Internationaal Energie Agentschap is de sector verantwoordelijk voor ongeveer zeven procent van de wereldwijde uitstoot aan CO2. Dat is vooral te wijten aan het gebruik van steenkool in het productieproces.

De rol van steenkool

Staal wordt geproduceerd door ijzererts te verhitten. Nu wordt daarvoor nog steevast steenkool gebruikt. Dat dient niet alleen als warmtebron, maar is ook nodig om een chemische reactie uit te lokken. Bij de verbranding van steenkool komt immers CO vrij. Een deel daarvan reageert vervolgens met het zuurstof aanwezig in ijzererts en vormt zo CO2.

Waterstof als alternatief

Om staalproductie klimaatneutraal te maken, moest Hybrit dus niet alleen steenkool vervangen als warmtebron, maar ook de chemische reductie van ijzererts tot stand brengen. Het nieuwe proces gebruikt hernieuwbare elektriciteit om groene waterstof te verhitten tot duizend graden Celsius. Aan die temperatuur bindt waterstof zich aan de zuurstof uit het ijzererts en vormt het water als bijproduct in plaats van CO2.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Industrie, innovatie en infrastructuur Klimaatactie