Volvo Cars opent eerste batterijfabriek in Gent

Volvo Cars heeft een gloednieuwe batterijfabriek ingehuldigd in zijn Belgische vestiging in Gent. Met de miljoeneninvestering kiest de autobouwer voor een duurzame toekomst in de Arteveldestad.

Katleen Put | 6 maart 2020
Elektrische Auto Volvo
Tegen 2025 wil Volvo alleen nog elektrische en hybride wagens op de markt brengen.

Volvo Cars startte in mei 2019 met de bouw van een productieafdeling voor lithium-ionbatterijen in Gent. Die afdeling is nu officieel ingehuldigd. In de productiehal wordt onder hoogspanning gewerkt, daarom hebben de betrokken medewerkers een speciale opleiding gekregen. “Gent beschikt als eerste Volvo-fabriek over een accumontageband. Daardoor spelen we een voortrekkersrol bij het klaarstomen van ons productienetwerk voor elektrische wagens”, zegt Geert Bruyneel, hoofd van de wereldwijde productie van Volvo Cars. “Later dit jaar starten we hier ook met de bouw van de eerste volledig elektrische Volvo, de XC40 Recharge P8.”

Ambitieuze doelen

Tegen 2025 wil Volvo de helft van zijn globale verkoop realiseren met volledig elektrische auto’s en de rest met hybride wagens. De komende vijf jaar lanceert het merk elk jaar een nieuw type oplaadbare auto. Batterijassemblage wordt dan ook een belangrijk onderdeel van de wereldwijde assemblageactiviteiten van Volvo. De fabriek in Gent zal op termijn belangrijke kennis kunnen leveren aan andere productiesites, zoals de geplande batterijfabriek in South Carolina. Met de miljoeneninvestering kiest Volvo bovendien voor een jarenlange toekomst in Gent.

CO2-uitstoot verlagen

De nieuwe batterijfabriek in Gent is het meest recente voorbeeld van Volvo’s keuze voor elektrische wagens en voor een meer klimaatvriendelijke productie. Tussen 2018 en 2025 wil het bedrijf zijn CO2-voetafdruk per geproduceerde wagen met 40 procent verkleinen. Daarmee wil Volvo Cars de eerste stap zetten om tegen 2040 een klimaatneutrale onderneming te worden.

Bron: volvocars.com

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!