Plus Voedselproductie moet radicaal anders, waarschuwt de VN

Het klimaatpanel van de VN geeft in een gelekt rapport duidelijke marsorders aan de wereldleiders: willen we de klimaatcrisis oplossen, dan moeten we verder kijken dan de uitstoot van mobiliteit, energie en industrie.

Fran Herpelinck | 6 augustus 2019
Cows 4270352 1920
Samen met de productie van rijst staat de veeteelt in voor de helft van alle uitgestoten methaan op aarde, stelt het nieuwste IPCC-rapport.

Overmorgen, op 8 augustus, brengt het klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties een langverwacht rapport uit over klimaatverandering. Het document zal volgens kenners de beste inkijk bieden in hoe de opwarmende aarde er op dit moment voor staat. Aan het rapport werkten honderden wetenschappers van over de hele wereld mee, die inzichten en oplossingen aanreiken om klimaatverandering zo goed mogelijk op te vangen. In een gelekte versie is landgebruik de rode draad: willen we de stijgende temperaturen tegen 2050 en 2100 beheersbaar houden, dan hebben we nood aan andere vormen van landbouw en voedselproductie.

Ongezonde bodem

Het IPCC berekende dat 72 procent van de ijsvrije ruimte op aarde gebruikt wordt voor voeding en onderhoud van een groeiende wereldbevolking. Tegelijk staat landgebruik, in de vorm van landbouw of ontbossing, in voor een kwart van de globale uitstoot van broeikasgassen. Zo komt de helft van alle uitgestoten methaan, dat de opwarming van de aarde nog meer in de hand werkt dan CO2, voort uit rijstproductie en veeteelt. Die uitstootvoet groeit bovendien zienderogen aan, waarschuwt het IPCC, door de impact van steeds intensievere landbouw op de bodem. Een ongezonde bodem neemt minder koolstof op en drijft boeren ook richting ontbossing en nieuwe gronden.

Minder vlees op ons bord

Het IPCC-rapport wijst wereldleiders op ingrijpende maatregelen om de uitstoot van landbouw en veeteelt terug te dringen. Was het IPCC in het verleden altijd voorzichtig over dit aspect, dan stelt het nu onomwonden dat we de globale vleesproductie- en consumptie drastisch moeten verminderen. “Een vleesarm en plantaardig dieet biedt mogelijkheden om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen”, klinkt het. Andere aandachtspunten zijn onder meer de preventie van erosie op landbouwgrond en het irrigeren van veengebieden, die onder invloed van droogte opgeslagen CO2 opnieuw vrijgeven aan de lucht.

Wat volgt?

Volgens het IPCC is het voortschrijdend inzicht over de nefaste invloed van het huidige landbouwbeleid te groot om links te laten liggen. Wat de impact van het rapport zal zijn, is moeilijk te voorspellen. Eind 2020 plant de VN een conferentie, vermoedelijk in het Verenigd Koninkrijk, over het uitwerken en uitvoeren van klimaatneutrale beleidsvoering. Eind september komen de VN-leden wel al samen in New York voor een klimaattop. Naar aanleiding daarvan schreef secretaris-generaal António Guterres onlangs een brief naar alle wereldleiders, waarin hij opriep om over klimaatneutraliteit zo snel mogelijk kleur te bekennen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.